14 maj Mindful Drinking er kommet for at blive
Mindful Drinking
Cocktails uden alkohol, eller med lavt alkoholindhold (Low ABV) vinder mere og mere frem. Mindful drinking er et begreb der fylder mere i vores bevidsthed i dag end det gjorde for bare få år siden.
Måske er du ikke lige bekendt med selve udtrykket, men det som mindful drinking står for, det kender du med stor sandsynlighed allerede.
Hvordan kan det så være, at det sker lige netop i disse år?
Der er mange faktorer, der spiller ind, men den afgørende er helt enkelt, at efterspørgslen på en god cocktail oplevelse uden alkohol eller tømmermænd er steget. Om man skal passe sin træning, er gravid eller bare ikke drikker alkohol generelt, så betyder det ikke længere, at man behøver at stå med en alkoholfri øl eller en lemonade.
Der findes efterhånden alkoholfri spiritus af så høj en kvalitet, at det kan bruges indenfor mixology.
Rent faktisk er en af de bedste producenter af alkoholfri spiritus britiske Seedlip.
De fleste af os kender nok det med at man står på en bar, firmafest bryllup eller rund fødselsdag og gerne vil have noget lækkert at drikke, der ikke bare er en danskvand eller juice.
Som catering-bartendere er vi ude til mange forskellige festlige begivenheder året rundt. Når vi er ude og servere for folk, oplever vi også i stigende grad at andelen af gæster der ønsker en drink uden alkohol vokser. Gode alkoholfri cocktail opskrifter findes efterhånden på enhver god cocktailbar. Derfor skal den mulighed naturligvis også eksistere når cocktailbaren rykker udenfor de traditionelle barer. I forlængelse af den stigende tendens til mindful drinking i samfundet, har vi brugt tiden under Corona lockdown, til at udvikle en håndfuld nye signatur cocktails.
Det er blevet nemt at vælge alkoholfrit
Både low ABV, drinks med lav alkoholstyrke, og helt alkoholfrie udgaver vil i fremtiden være at finde både som vores TakeAway Cocktails, men også som en fast del af vores cocktailudvalg til events.
Mindful drinking handler nemlig ikke om at man skal skære alkohol fuldstændig fra. Det handler i høj grad om at tilbyde smagfulde alternativer til de af vores kunder, der af den ene eller anden årsag ikke ønsker at drikke for megen alkohol.
Det er meget mere inkluderende at alle kan få den ægte cocktail oplevelse fremfor at blive sat i bås som ”ham eller hende der ikke drikker alkohol med de andre”.
Om man vil det eller ej så spiller alkoholvaner en væsentlig rolle i mange sociale sammenhæng. De fleste der har prøvet at takke nej til et glas med kollegerne til fredagsbaren, har også oplevet de undrende blikke og spørgsmål om hvorfor man nu ikke skal det.
Det er lige præcis den ekskludering vi gerne vil hjælpe med at komme til livs.
Vores formål som bartendere er jo netop at bidrage til at alle gæster har en god oplevelse, om det er til et bryllup eller årets firmajulefrokost.
Har man selv stået i en situation, hvor man kan føle at man nærmest skal stå til ansvar for sit fravalg af alkohol, så har man nok også indset at de sociale normer for at drikke godt kunne bruge en opdatering.
Dem der ikke har samme behov eller lyst til alkohol, men stadig gerne vil indgå i alle de sociale aspekter, der er forbundet med at nyde en lækker frisklavet cocktail. Deres efterspørgsel vil vi gerne imødekomme.
De alkoholfrie alternativer til traditionel alkohol tiltaler både gæster der skal køre bil, er gravide eller slet og ret, gæster med en anden alkohol kultur end den traditionelle danske. Selvom mange nok kan tilskrive sig udsagnet om at man bliver en bedre danser desto højere promille, så er der også mange der klarer en aften på dansegulvet uden masser af alkohol, de klarer sig i virkeligheden nok bedre.
En søndag uden de helt tunge tømmermænd appellerer vist også til de fleste. Om man har små børn, er ved at pudse løbeformen af, eller bare gerne vil skære lidt ned på sit alkoholindtag, så er det sjældent tømmermænd man gider kæmpe med dagen efter en festlig begivenhed.
Er der et marked for alkoholfri cocktails?
Det korte svar er et rungende ja!
Ifølge Danmarks Statistik har 92 % af de adspurgte svaret at de savner gode alternativer til den gængse alkohol der findes på markedet.
Tager man et besøg på landets førende side for alkoholfri drikkevarer https://seedlip.com vil man hurtigt kunne se hvor stort et udvalg der efterhånden er på alt hvad der er findes af lækre drikkevarer med enten lav eller helt ingen alkoholprocent.
De yngste forbrugere er helt med på nutidens sunde trends, og ved godt at for megen alkohol ikke gør noget godt for helbredet. Bevidstheden om hvad spiritus gør for ens træning er noget der afholder mange unge fra at drikke sig fulde flere gange om ugen. Vender vi blikket mod folk i midten af 30’erne er mange blevet forældre og føler måske også at de har deres vildeste byture bag sig. Hopper vi op til dem i midten af 40’erne og opefter så er det generelle syn på et godt helbred og en sund livsstil noget der værdsættes i højere grad end vi måske har set tidligere.
De senere år er markedet for gode specialøl, med enten lav eller ingen alkoholprocent, også vokset. De fleste danske mikrobryggerier har efterhånden ikke bare én, men flere forskellige varianter at tilbyde de af deres kunder der ønsker alkoholsvage alternativer uden at det skal gå ud over smagsoplevelsen.
Hvad er Mindful Drinking?
Mindful drinking handler som sagt ikke om at alkohol skal fjernes fuldstændigt. Det handler om at give forbrugeren valgmuligheder, uden at man skal nøjes med de meget få der før var normen. Muligheder der ikke tidligere har eksisteret.
I stedet for at få en virgin mojito, der måske mest af alt bare minder om en lemonade, så er det nu muligt at få cocktail oplevelser af en meget større variation og kvalitet. Og vigtigst af alt, så minder de i meget højere grad end førhen om rigtige cocktails.
SeedLip
Da vi fik øjnene op for Seedlip Spirits gik vi straks i laboratoriet og begyndte at udvikle nye signatur cocktails på baggrund af deres Seedlip og Seedlip.
For ligesom med traditionel spiritus fortjener så godt et produkt naturligvis at have specialdesignede drinks der tilgodeser lige netop deres unikke smagsnoter. Vi ville gerne vise hvad vi kunne få ud af produktet uden det ”bare” var endnu en version af en kendt klassiker, selvom disse naturligvis altid har sin berettigelse.
En af de ting vi rigtig godt kan lide ved deres produkter er at de ikke bruger kunstige smagsforstærkere og en masse sukker. Det er et naturligt produkt, hvilket betyder en del for os. Det er af selvsamme grund vi bruger friskpresset juice lavet på økologiske citroner og lime. Ligesom at alle vores hjemmelavede sirupper også laves på økologiske bær og frugter. Det er ikke kun indenfor madlavning at kvaliteten af ens råvarer har stor betydning. Det er i ligeså høj grad gældende når vi snakker cocktails.
Vi har i en længere periode gerne ville tilføje mere nyt til den alkohol-lette del af vores cocktailkort. Vi er dog ofte kommet til den konklusion at der manglede det sidste. Den varme fornemmelse man får i kroppen når man får rigtig alkohol, den havde vi aldrig rigtig oplevelsen af, før vi fik fingrene i Seedlip.
TakeAway Cocktails
Af selvsamme årsag fik vi hurtigt smidt nogle alkoholfrie versioner på vores cocktails to go menu der blev lanceret tilbage i April. Piña Colada, Bramble, Mai Tai og vores Strawberry Daiquiri opskrift fik vi rigtig god feedback på og derfor besluttede vi os for, også at få nogle af vores Low ABV og NOalcohol signaturer på den kommende opdatering af vores TakeAway drinks menu.
Hvad er Low ABV drinks?
For de uinviede må vi hellere lige specifice hvad forkortelsen ABV helt præcist står for.
Low Alcohol By Volume betyder kort og godt, at der er en lavere alkoholprocent pr. drink end i andre cocktails. Fordelene er ikke til at overse.
Mulighederne for at skabe cocktails der kan hamle op med de traditionelle, er mangedoblet når vi taler Low ABV kontra de helt alkoholfrie. Som bartender er det en kæmpe fordel, stadig at have døren på klem for at kunne bruge likør, portvin, vermouth, eller måske en ganske lille mængde af en helt særlig spiritus der kan tilføre noget til drinken som juice og sirup bare ikke formår.
Det gør nemlig at man kan få de forskellige botanicals og smagsnuancer til at spille sammen, nøjagtig som man ville gøre med en traditionel cocktail lavet på almindelig spiritus.
En drink med lav alkoholprocent, som de fleste nok allerede kender, er den italienske Aperol Spritz. De sidste par sæsoner har den gået sin sejrsgang herhjemme. Enhver bar og café har haft den på deres drinkskort, da den udover at være den perfekte sommerlige aperitif, også er nem at lave.
En anden Low ABV drink de fleste med garanti kender er den spanske Sangria.
Ligesom Aperol Spritz så er den faktisk så ligetil at du selv kan lave den derhjemme. Da du nok allerede har fulgt en Aperol Spritz opskrift så vil vi gerne løfte sløret for hvordan du laver en virkelig lækker Sangria. Opskriften kommer i slutningen af denne artikel.
Hos Cocktaiils.dk er vi rigtig glade for at have fundet et produkt der er nemt at arbejde med når det kommer til at genskabe en autentisk cocktail oplevelse, med en lavere alkoholprocent. Vi vil gerne kunne tilbyde vores kunder så bred en vifte af smagsoplevelser som muligt, om de indeholder alkohol eller ej. Om man er glad for Bourbon, Gin & Tonics eller ikke drikker alkohol så tager vi alle ønsker og henvendelser alvorligt. Drømmescenariet for os er at lade både alkoholfri og low ABV drinks blende ind med resten af udvalget således at der i fremtiden ikke bliver sat spørgsmålstegn ved hvorvidt man vælger fra den ene eller anden ende af cocktailkortet.
Så hvis du er blevet nysgerrig på hvad mindful drinking er for en størrelse, og har lyst til at smage vores TakeAway cocktails så kan du se hele udvalget her
Husk også at hold øje med de kommende artikler på vores side. Der kommer mere indhold med vores nye signatur drinks. Både dem med og uden alkohol.
Sangria opskrift
Det er meget enkelt, desto mere fyldig og frugtig en rødvin du bruger, desto bedre bliver din Sangria.
Vi plejer at bruge en lækker Zinfandel fra Californien. Derudover skal du bruge en god økologisk honning, sukker samt nogle økologiske citroner.
Det kræver en smule forberedelse da du skal have lavet en Runny Honey, en honningsirup. Den laver du ved først at lave en sukkersirup.
Brug 2 dele økologisk sukker til en del kogende vand. Omrør sukkeret indtil det er fuldstændig opløst, så har du en sukkersirup, ”Gomme” i bartendertermer.
Bland din sukkersirup med din honning i forholdet 1:1.
Sørg for at få blandet det godt sammen.
Nu er din Runney Honey færdig!
Pres de økologiske citroner, du kan evt filtrere frugtkødet fra, hvis du ikke er så meget til den slags. Selv foretrækker vi at beholde det i den friskpressede citronjuice.
14 cl Rødvin
5,5 cl Runny Honey
5,5 cl Friskpresset citronjuice
Det bedste resultat fås ved at smide ingredienserne i en cocktailshaker så de bliver godt mixet. Har du ikke sådan en så sørg for at blande det i en stor beholder og rør rundt indtil det hele er blandet godt sammen. Husk at bruge godt med isterninger og brug gerne et par skiver appelsin, grape eller anden citrusfrugt til at ligge i din færdige Sangria som garnish. Det giver ekstra friskhed og så ser det også lækkert og sommerligt ud.
Husk at følg med herinde, vi tilføjer løbende nye cocktail opskrifter samt artikler om de nyeste tendenser indenfor bartending.
No Comments