aviation

hvordan-laver-man-en-margarita

aviation

 

MARGARITA

 

 

Her får du den bedste opskrift på den klassiske margarita med syrlig lime og røget
tequila. Nem at lave og perfekt afbalanceret. Skål!

 

INGREDIENSER

 

4,5 cl. Corralejo Tequila
1,5 cl. Cointreau
3 cl. friskpresset limesaft
0,5 cl. sukkersirup*
Limeskive til pynt
*Se længere nede hvordan du nemt laver sukkersirup derhjemme.

 

UDSTYR

 

Lowball glas eller lavt, buttet glas, f.eks. whiskeyglas
Shaker og strainer
Jigger eller lille målebæger
Isterninger af god kvalitet

 

SUKKERSIRUP

 

– Kog 2 dele sukker til 1 del vand forsigtigt op i en gryde. Sørg for at det ikke
krystalliserer ved evt. at pensle siderne af gryden løbende med lidt vand.
– Kog siruppen ved lav til middel varme til alt sukkeret er helt opløst og siruppen
er glasklar. Tjek f.eks. på bagsiden af en ske om der stadig er enkelte faste
sukkerkorn.
– Lad sukkermassen køle af, og opbevar på patentflasker eller i en lufttæt
beholder. Det høje sukkerindhold gør, at siruppen kan holde sig i køleskabet i
op til 6 måneder.

 

SÅDAN GØR DU

 

– Afmål og hæld tequila, Cointreau, limesaft og sukkersirup i din shaker. Der er
plads til 2 cocktails i én shaker.
– Fyld din shaker godt op med store isterninger, og sæt låget på.
– Shake din margarita kraftigt i 30-40 sekunder indtil den er iskold, og du
tydeligt kan se kondens på ydersiden af shakeren.
– Fyld friske isterninger i dit serveringsglas, jo større des bedre, og strain din
margarita over. Pynt med en skive tyndtskåret lime og server.

 

EN MARGARITA TIL ENHVER ANLEDNING

 

En margarita er en ægte crowdpleaser, og kan serveres til næsten alle anledninger.
Drinken fungerer især godt som festligt indslag til at rense paletten lige efter en stor
middag, og som anledning til at sætte aftenen igang. En margarita er enormt
forfriskende og læskende, og er helt ideel som indslaget til grillaftenen, en
sommerdag på terrassen, eller blot som aperitif før middagen.
Margaritaen kan dog med sin syrlighed også fungere til maden som alternativ til det
klassiske glas vin. Drinken fungerer i særdeleshed godt til skaldyr og mindre fede
fisk, samt grillet grønt.

 

GARNISH

 

Når man siger margarita tænker mange nok umiddelbart på en saltet kant på
glasset, og det er også en tilføjelse der kan bidrage med meget til drinkoplevelsen.
Saltet skaber en balance fra den syrlige og let bitre cocktail, og kan på den måde
give en mere fuldendt drikkeoplevelse. Dog skal man være opmærksom på ikke at
bruge salt af god kvalitet, og vi anbefaler kun at salte halvdelen af glasset kant så
man selv kan skifte imellem de to sider, og finde sin foretrukne balance.
Den runde limeskive på toppen af en margarita kommer man dog ikke udenom.
Udover at være en smuk æstetisk tilføjelse til drinken giver limeskiven også en
aroma fra de små blærer i skallen der giver det sidste touch når man tager en tår af
sin cocktail. Skær dine limes tyndt og på tværs så det flotte stjernemotiv inde i
citrusfrugten kommer frem, og du får flest muligt skiver ud af én frugt.

 

SMAGSPROFIL

 

Margaritaen er først og fremmest frisk, syrlig og en anelse bitter. Den røgede og
komplekse tequila går hånd i hånd med limesaft, og får til sidst et lille spark bitterhed
af appelsinlikøren. Drinken er læskende og letdrikkelig, og man skal ikke
nødvendigvis være tilhænger af tequila for at nyde en margarita.

 

FUN FACTS

 

– “Margarita” er spansk for “daisy” (eller på dansk, “marguerit”), og henviser til
den klassiske mexicanske cocktail ‘The Daisy’. En daisy er traditionelt lavet
på en type spiritus, en likør og citrus, og det er tilsyneladende ud fra denne
grundopskrift at margaritaen er udsprunget.
– Drinks af samme type som margarita blev især populære under forbudstiden i
USA (1920-1933) da amerikanere rejste sydpå over grænsen til Mexico for at
slukke deres tørst. På den måde blev blandingen af spiritus, likør og citrus til
fast inventar på flere barer, og populariteten blev ved med at stige i det 20. og
21. århundrede.
– Sangen “Margaritaville” af Jimmy Buffett fra 1977 populariserede drinken helt
ekstremt. Selvom ‘Margaritaville’ var et opdigtet sted åbnede Jimmy Buffett
efter sangens popularitet en restaurant med samme navn, der senere er
blevet til en kæde.
– D. 22. februar hvert år fejres international margarita dag. En fremragende
anledning til at gå det kommende forår i møde!
– Margaritaen er en af de eneste cocktails der har fået tildelt sit helt eget glas,
nemlig det let genkendelige margaritaglas: et højt glas med stilk og to
“stablede” fordybninger.
– Skiftes tequilaen i en margarita ud med vodka kaldes det en Kamikaze.
Denne drink er også populær serveret som shots.
– Den første produktion af tequila går helt tilbage til det 16. århundrede omkring
den lille by Tequila i det vestlige Mexico. Til den dag idag er det stadig i det
område, at den største produktion af blå agave og tequila finder sted.

 

FAQ

 

– Q: “Hvordan fås den flotteste saltkant på min margarita?”

 

 

A: Hvis man er til salt på sin margarita fås den bedste oplevelse ved at bruge
enten kosher salt eller havsalt. Brug endelig ikke salt med jod! Vi anbefaler
kun at salte halvdelen af glasset, da drikkeren på den måde selv kan regulere
mængden. Hæld et jævnt lag salt ud på en lille tallerken eller underkop. Skær
herefter en lime i både på tværs af frugten, ikke på langs. Kør limebåden
rundt i kanten af glasset, og dyp med det samme den fugtede kant i salt.
Glassene kan med fordel forberedes med saltkant før du laver dine cocktails,
hvis du laver til en større gruppe.

 

 

– Q: “Min margarita er meget stærk, hvordan bliver den mere læskende?”

 

A: En margarita skal shakes grundigt og længe, og det er typisk i dette step,
at de fleste slækker og ender ud med en meget stærk cocktail. Shaking har to
formål: At gøre drinken iskold, og at udvande ingredienser en anelse så alle
smagsnuancerne kommer frem. Prøv at bruge isterninger af bedre kvalitet, og
shake indtil shakeren er iskold og udvikler tydelig kondens på ydersiden.
Server drinken med det samme.

 

– Q: “Kan jeg udelade cointreau i min margarita?”

 

A: En klassisk “daisy”, som en margarita i virkeligheden er, indeholder både
spiritus, likør og citrus. Cointreau kan dog erstattes af andre typer
appelsinlikør efter smag, f.eks. Triple sec. Hvis du slet ikke er til likør skal du
bevæge dig ud i den såkaldte skinny margarita: Tequila og limesaft shakes,
og serveres eventuelt med salt.

 

– Q: “Drinken virker stærk, hvor mange genstande svarer den til?”

 

A: Der er en ganske god grund til, at en margarita smager stærkt.
Kombinationen af likør og spiritus gør nemlig, at drinken svarer til 1 ½
genstand (6 cl. ren spiritus). Hvis du ønsker at begrænse dit alkoholindtag en
smule, eller holde bedre øje med dit indtag i løbet af en aften, kan du
reducere mængden af tequila til 3,5 cl. og cointreau til 1 cl. På den måde får
du en cocktail svarende til én genstand.

 

OM INGREDIENSERNE

 

– Corralejo Tequila

 

Tequila er i bund og grund mexicansk brændevin, der er lavet af
agaveplanten. De store blade skæres af når planten er moden, og ‘hjertet’
koges og presses. Herfra udvindes en sukkerholdig væske der bliver gæret
og destilleret. Man skelner kort sagt mellem 2 typer tequila: 100% agave,
lavet af den blå agaveplante, og ‘ mixto’ hvor minimum 51% af produktet er ren
agave tequila.
Corralejo tequila er en klasse for sig. Tequilaen er lavet på 100% blå agave
og lagret på tre forskellige typer egefade i 4 måneder. Den nænsomme og
præcise lagring giver den en hel unik renhed og lethed i smagen, hvor agaven
virkelig får lov at træde frem. Samtidig giver den bløde smag det perfekte
grundlag i en margarita, da de mere bitre elementer som lime og appelsinlikør
supplerer den perfekt.

 

– Cointreau

 

Likører er en gammel, stolt tradition, der strækker sig tilbage i det 13.
århundredes Italien, hvor den stærke drik først blev brugt som urtemedicin.
Likør lagres ikke, modsat andre typer spiritus, men består blot i at lægge frugt,
bark, urter eller lignende i blød i vand eller alkohol, og tilsætte sukker. Nogle
typer likør har en noget lavere alkoholprocent end andet sprut, på omkring
15-30%, men Cointreau ligger noget højere på 40%.
Cointreau er en likør med appelsin, som er en triple sec. “Triple sec” betyder,
at likøren er destilleret tre gange, og på den måde får en højere
alkoholprocent end andre typer likør. Den produceres i
Saint-barthélemy-d’anjou i Frankrig, men blev opfundet og produceret første
gang i 1875 i Angers. Den skelsættende likør med smag af appelsin vandt i
1889 sin første pris ved verdensudstillingen i Paris.
Til produktionen af Cointreau bruges to slags appelsiner, både bitre og søde.
Fra de bitre appelsiner udvindes smag og aroma fra både blomster, skal og
blade. De søde appelsiner høstes mens de stadig er umodne, og bidrager på
den måde med en delikat, skarp sødme til likøren.

 

– Lime

 

Den lille grønne citrusfrugt stammer fra Sydøstasien, og blev for første gang
importeret til Europa i det 13. århundrede. Frugten bruges i køkkener verden
over, og er aldeles anvendelig både i madlavning og drinks.
Vi foretrækker økologiske limes, helst små frugter med tyndt skind, som
presses for saft. Det kan du gå til på flere måder: I en manuel frugtpresser, i
en citruspresser, eller med god gammeldags håndkraft. Når du presser dine
limes gør det ikke noget at der kommer meget frugtkød og nogle kerner med –
vigtigst er det, at du får al saften ud af din frugt. Når du har presset alle dine
limefrugter er det vigtigt at køre saften gennem en si, så alt det overskydende
frugtkød fjernes. Herefter kan du opbevare saften i en lufttæt beholder eller
patentflaske. Limesaften holder sig lækker og frisk i ca. 24 timer, til nød 48
timer. Den bedste måde at tjekke, om din limesaft stadig er frisk er ved duft –
den skal dufte frisk, syrlig og ren.

 

– Sukkersirup

 

Alle bartendere vil have en holdning til hvordan en god sukkersirup skal laves,
og hvilken type sukker der skal bruges. Dog er vi enige om én ting: det er
både billigst, nemmest og lækrest at lave den selv.
Hos Cocktaiils bruger vi almindelig, hvid sukker. Vi bruger forholdene 2 dele
sukker til 1 del vand. Med disse forhold får du både en sukkersirup der er
enormt potent og smagfuld, og hertil kan holde sig helt op til 6 måneder.
Kom sukker og vand i en gryde med god plads. Kog forsigtigt blandingen op,
og rør jævnligt. kog sukkersiruppen indtil alle sukkerkornene er helt opløst, og
massen er helt glasklar. Hvis du er i tvivl om siruppen er færdig, er det bedre
at give den et minut for mere for at være helt sikker. Lad siruppen køle
grundigt af inden den hældes på en patentflaske eller i en lufttæt beholder.
Med den lange holdbarhed kan det sagtens betale sig at lave en pæn portion
at have stående i køleskabet. Sukkersirup bruges nemlig i stort set alle
cocktails, så der er ikke nogen grund til at lave en frisk portion hver gang der
skal drinks på bordet.

 

TIPS OG TRICKS

 

– Vælg en tequila af god kvalitet. I en margarita er forholdene således, at
det er tequilaen der er stjernen i showet, så med en god tequila får du
en langt mere fuldendt oplevelse. En tommelfingerregel er at gå efter
tequila lavet på 100% blå agave. Det giver den blødeste og mest
behagelige oplevelse.

 

– Pres selv din limesaft. Citrus har en enormt kort holdbarhed når først
skallen er brudt, hvilket betyder at limesaft købt på flaske ofte
indeholder konserverende eller smagsforstærkende tilsætningsmidler.
Det er enormt forstyrrende og bestemt ikke delikat i en cocktail som
margarita, hvor den friske lime virkelig løfter og sparker liv i den tunge
spiritus.

 

– Et godt shake er vanvittigt vigtigt for din margarita. Vores tips til det
perfekte shake er følgende:

 

– luk din shaker hårdt sammen. Brug den nederste, kraftige del
af din håndflade til at give shakeren et godt slag når den er
samlet.

 

– hold den ene hånd i hen over samlingen på shakeren samt
primært på den øverste del, og den anden på den nederste del
af shakeren. På den måde får du mest mulig kraft i dit shake, og
undgår samtidig at åbne din shaker undervejs ved et uheld.

 

– Når vi shaker er det med to formål: at gøre drinken iskold, samt
at udvande den en anelse så alle smagsprofilerne kommer frem.
Hav dette in mente når du shaker! Sørg for at isterningerne
kommer hele vejen rundt i cirkulære bevægelser, så de gør
deres arbejde hurtigst muligt uden at udvande for meget.

 

– En margarita kan ændres i et utal af variationer, og er et perfekt blankt
lærred til kreativ udfoldelse. Vil du holde de mexicanske smage
autentiske kan du f.eks. udskifte sukkersiruppen med agavesirup, der
har en mere blomstret og markant smag udover at tilføre sødme.
Appelsinlikøren kan også suppleres eller udskiftes helt med likør af
andre typer for at eksperimentere med smagsnuancerne. Prøv f.eks.
med grøn Chartreuse for en ny, spændende margarita!
Den variation af margarita som de fleste nok kender til er frozen
margarita. Den slush-ice lignende drink er i virkeligheden et produkt af
dovenskab, da en bartender besluttede i 1947 besluttede sig for at
kombinere ingredienserne i en blender i stedet for i en shaker. Det har
mange fået stor glæde (og sommerlige branderter!) ud af lige siden.
Kom alle ingredienser samt et glas is i din blender, og blend til
konsistensen er jævn og uden store stykker is, evt. med
pulse-funktionen.

 

Held og lykke med dine margaritas!

No Comments

Post A Comment