ISH Spirits

APEROL SPRITZ

 

Smagen af sommeraften, skiferie og strandpromenader. Aperol Spritz er en ægte klassiker,
der leder tankerne hen på simplere tider, og er helt utroligt nem at lave. Her får du opskriften
på den perfekte Aperol Spritz.

 

Det skal du bruge

INGREDIENSER

4 cl. Aperol
Prosecco
Isterninger
Appelsin

UDSTYR

Bordeaux vinglas eller andet stort vinglas
barske eller anden lang ske
skærebræt og skarp kniv

Sådan laver du den

– Start med at forberede dine appelsinskiver. Skær appelsinen på tværs i skiver
á ca. 5 mm, og halvér dem.

– Sæt dine glas frem, og hæld 4 cl Aperol i hver.
– Fyld glassene helt op til kanten med store isterninger.
– Top Aperolen op med prosecco til ca. 1,5 cm under kanten af glasset, og rør
forsigtigt rundt med din barske til drinken akkurat er blandet.
– Pynt med din appelsinskive langs indersiden af glasset og nyd.

EN APEROL SPRITZ TIL ENHVER ANLEDNING

Selvom de fleste nok forbinder en Aperol Spritz med feriestemning og solskin, er det
en utroligt alsidig cocktail der med sin simpelhed og delikate bitterhed kan nydes i
mange sammenhænge.

Drinken fungerer perfekt som velkomstdrink i større
selskaber, da den hurtigt og nemt kan konstrueres til mange mennesker på samme
tid. Forbered alle dine appelsinskiver først, og hæld Aperol i alle glassene så de er
lige til at toppe op med is og prosecco.

Drinkens bitterhed er en fremragende aperitif før maden, og åbner virkelig ens
smagspalette. Dog fungerer den også godt at tage med til bords, og er især lækker
til fisk og skaldyr, friske salater og dessert.
Idet Aperol Spritz er en cocktail med en relativt lav alkoholprocent kan den også fint
nydes i hverdagen med god samvittighed som alternativ til et glas vin eller en øl til
aftensmaden.

GARNISH

En klassisk Aperol Spritz pyntes med en halv appelsinskive. Det er både æstetisk i
det høje vinglas og drinkens flotte røde farve, men appelsinens sødme og lette
bitterhed fra skærmen supplerer også cocktailen utroligt godt. Hvis drinken skal
tilføres lidt ekstra til at imponere kan du f.eks. stikke en lille kvist frisk timian eller
salvie i kanten af glasset sammen med appelsinen. Det grønne står smukt i kontrast
til den orangerøde drink, og giver lækre, urtede aromaer når man tager en tår af
glasset.

Brug økologiske appelsiner der ikke er overfladebehandlet idet skiven skal have skal
på nede i glasset. Sørg derudover for at du finder store, modne appelsiner med
masser af sødme og friskhed, og en flot jævn overflade. Det smukkeste resultat
opnås hvis du skærer appelsinen på tværs og ikke på langs, og på den måde får det
flotte stjerne-mønster fra frugtens inderside på alle skiverne. Skær hele appelsinen i
skiver på denne led, og halver dem herefter.

 

 

SMAGSPROFIL

 

En Aperol Spritz kan sommetider dele vandene med sin intense bitterhed og skarpe
smagsprofil. Dog er den utroligt læskende og forfriskende med den tørre prosecco,
og kan derfor imponere de fleste på en lun sommerdag. Bitterheden og den friske
prosecco suppleres af en svag sødme fra appelsinen, der elegant bringer cocktailen
sammen.

 

FUN FACTS

 

– Spritzen så dagens lys i 1800-tallet i den Italienske region Veneto. Her
regerede det Østrigske kongedømme, og soldater, købmænd og andet
godtfolk smagte for første gang de italienske vine. Dog var alkoholprocenten
for høj og intensiteten for stor til deres smag, så de bad udskænkerne tilføje
en sjat vand til vinen (spitzen på tysk)
– I 1919 blev aperitiffen Aperol skabt i den lille by Padua i samme region,
Veneto. Dog var det først i 1950’erne at Aperol Spritz for alvor blev det
gængse alternativ til den Venetianske udvandede vin.
– Grundet sit ophav i regionen Veneto kaldes drinken også til tider Spritz
Veneziano.

– Aperol Spritz har som en af de eneste cocktails fået designet sit helt eget
glas. I 2016 tegnede den Venetianske designer Luca Trazzi det officielle
Aperol Spritz glas, der har fået inspiration af Aperol-flasken vendt på hovedet.

– Der bliver drukket 300.000 Spritz i den Italienske region Veneto – hver eneste
dag!

– Aperol blev skabt af to brødre der tog udfordringen om at skabe en lettere
aperitif op.

De skabte Aperol som alternativ til det allerede bugnende marked,
og markedsførte den specielt til kvinder der forsøgte at tabe sig, men stadig
ville nyde en aperitif før maden.

– I 2019 skrev den amerikanske journalist Rebekah Peppler en kontroversiel
artiklen i New York Times med titlen ‘The Aperol Spritz Is Not a Good Drink’. I
artiklen sammenlignede hun den italienske cocktail med bl.a. vitaminpiller
med frugtsmag til børn, og Capri sun.

 

Artiklen bredte sig som en steppebrand
og skabte røre i mange dele af verden; i Brooklyn blev der afholdt en såkaldt
“Rally for Aperol”

– Aperol lancerede i 2011 en færdigblandet version af den populære cocktail på
flaske. Man ønskede at gøre det endnu lettere for forbrugerne at nyde den
læskende drink ved kun at tilføje is og appelsinskive – hvis nu de to
ingredienser blev lidt for uoverskuelige…

 

FAQ

– Q: “Er der ikke normalt danskvand i en Aperol Spritz? Hvorfor er det udeladt i
jeres opskrift?”

A: I en klassisk Spritz blev hvidvin eller rødvin udvandet med en smule vand,
og denne tradition blev videreført da Aperol til tilføjet til drinken. Dog mener vi,
at de mange isterninger gør jobbet og har samme funktion som danskvand
ville have i drinken. Hvis du ønsker en drink der er mildere i smagen, eller er
du ikke så meget til mousserende vin, kan du dog sagtens toppe drinken op
med en anelse danskvand. Vær dog opmærksom på at lidt rækker langt, og at
drinken hurtig bliver tynd i smagen med de mange isterninger.

 

– Q: “Skal en Aperol Spritz drikkes med sugerør?”

 

A: På langt de fleste italienske fortovscaféer og barer bliver Aperol Spritz
serveret med et tyndt, sort sugerør. Det er dog svært at sige, om dette er den
“korrekte” måde at servere den på. Sugerøret mindsker fortyndingen af
drinken og giver hver tår stort set samme intensitet. Dog vil nogle bartendere
dog mene at det er et skråplan, og kun cocktails med knust is eller tiki-drinks
skal serveres med sugerør. Nogen mener, at aromaerne man får af at drikke
direkte af glasset er lige så vigtige som selve smagen, og det derfor er en
skam at drikke den af sugerør.
Det korte svar er: prøv begge dele af, og find ud af hvad der fungerer bedst
for dig.

 

– Q “Hvor stærk er en Aperol Spritz? Der er jo ikke noget stærk spiritus i?”

 

A: Selvom både Aperol og Prosecco kun indeholder 11-11,5% alkohol hver,
svarer en aperol Spritz alligevel til ca. én genstand, dvs. det samme som et
glas vin eller en øl. En genstand svarer til 4 cl. ren spiritus som er det mest
almindelige indhold i en cocktail.
Så selvom en Aperol Spritz er frisk og læskende skal den alligevel nydes
forsvarligt, men er dog nem at kalkulere genstande med hvis det er
nødvendigt.

 

– Q: “Kan jeg lave en Aperol Spritz uden et målebæger hvis det skal gå lidt
stærkt?”

 

A: Sagtens! For at opnå det bedste resultat fylder du først dit store vinglas helt
op med is. Hæld herefter Aperol op til det første ‘knæk’ på glasset, og top op
med prosecco. Rør forsigtigt rundt, og smag efter om din drink evt. mangler
mere balance fra en af ingredienserne. Hvis drinken skal laves til et stort
selskab kan du med fordel afmåle aperol i det første glas, og derefter bruge
øjemål til resten. Da en Aperol Spritz kun består af så få ingredienser er
balance mindre vigtig end i andre cocktails, og du kan derfor slippe afsted
med relativt grove afmålinger.

 

OM INGREDIENSERNE

– Aperol

Aperol hører til kategorien aperitif og er i Amarofamilien hvor man også finder
f.eks. Fernet Branca, Cynar og Campari. At noget er en aperitif betyder i
virkeligheden bare at det er en drik, typisk alkoholisk, der serveres før
middagen til at vække appetiten. En aperitif er typisk mere tør end sød og
dækker f.eks. også over Vermouth og mange vine. Modstående til en aperitif
findes kategorien digestif der som ordet antyder nydes efter maden og efter
sigende skulle hjælpe på fordøjelsen af en stor middag.
Ligesom mange andre likører er Aperol infuseret med flere typer blomster og
urter samt rabarber. Dog er den egentlige opskrift hemmeligholdt af Campari,
der opkøbte Aperol i 2003. Mange forveksler således tit Campari og Aperol,
og selvom de minder meget om hinanden er der alligevel nogle markante
forskelle. Aperol er langt mindre bitter og har mere sødme end Campari, og
indeholder desuden under halvt så meget alkohol som Campari.
Aperol har fået sit navn efter det franske slang for aperitif, som er apero.
Mange steder nydes Aperol fortsat som den er, serveret med is og evt. lidt
appelsin. Se længere nede hvilke mange muligheder Aperol har!

– Prosecco

Prosecco er italiensk hvidvin produceret i 9 forskellige områder i regionerne
Veneto og Friuli Venezia Giulia i det nordlige Italien. Vinen er produceret af
druen af samme navn, men der accepteres op til 15% andre druetyper i
klassificeringen af Prosecco. Prosecco produceres næsten kun som
mousserende eller semi-mousserende vin, men kan også findes som
almindelig hvidvin. Smagen er tør, let sød og høj på syre, og er derfor både
delikat at drikke for sig selv, men er i særdeleshed lækker i f.eks. cocktails.
Modsat mange andre mousserende vine, f.eks. champagne, finder Proseccos
2. fermentation sted i store ståltanke frem for i selve flasken, hvilket gør den
billigere at producere samt giver vinen en unik smagsprofil.
Vi bruger prosecco i vores Aperol Spritz grundet den ideelle smagsprofil der
supplerer den bitre Aperol, samt at komme så tæt på den originale opskrift
som muligt. Både Aperol og Prosecco stammer nemlig fra den samme
norditalienske region som før nævnt, og passer derfor unægteligt sammen.

– Appelsin

 

Appelsinen er en sød citrusfrugt der genetisk er en hybrid mellem pomelo og
mandarin. Appelsinen stammer oprindeligt fra det sydlige Kina, nordøstlige
Indien og Myanmar, men i dag findes den største produktion af appelsiner i
Brasilien der i 2017 stod for 24% af produktionen på verdensplan.
Både frugtens kød og skal bruges i en lang række cocktails, f.eks. tequila
sunrise, mimosa og screwdriver. Skallen af appelsiner kan kandiseres og
spises som slik, men bruges også tit i komplekse, stærke drinks som garnish
hvor de aromafyldte blærer på ydersiden supplerer stærk spiritus delikat.
Vi bruger kun økologiske citrusfrugter da overfladebehandlet frugt kan inficere
cocktails der bruger citrusfrugter både som pynt og presset i selve drinken.
Led efter de mest modne frugter med mørkest skal, der typisk er sødere og
fastere i kødet. Pres endelig ikke saften af dine appelsinskiver ned i en Aperol
Spritz, skiven er kun til pynt og duft.

 

– Isterninger

 

I en simpel cocktail som Aperol Spritz er det altafgørende at bruge is af god
kvalitet. I et højt vinglas og med ingredienser af lav alkoholprocent bliver
isterningerne nødt til at være store og af god kvalitet for at sikre en god
smagsoplevelse hele vejen igennem. Hvis du ikke kan finde store isterninger i
supermarkedet er det bedst at bruge f.eks. silikonebakker til store terninger,
og endelig ikke isterningeposer.
Nogle vil næsten finde det blasfemisk at hælde vin over et glas fyldt med
isterninger, men en iskold fornemmelse er altafgørende for en god Aperol
Spritz. Det tager en smule af skarpheden fra Aperol, og gør drinken frisk og
lækker.

 

TIPS OG TRICKS

 

– Køb Prosecco af middelgod til god kvalitet. I en simpel cocktail som Aperol
Spritz er hver ingrediens i højsædet, og derfor er det ekstra vigtigt at have øje
for kvaliteten. Har du ikke Prosecco kan mange andre mousserende vine
fungere lige så godt, men gå som udgangspunkt efter en vin der ikke er for
sød, men derimod er høj på syre og tanniner.
– Aperol har et utal af anvendelsesmuligheder. Hvis du kun laver Aperol Spritz
en håndfuld gange om året, og flasken bare står i barskabet og blomster, kan
den røde aperitif sagtens bruges til meget andet. Prøv f.eks. at piske et par
spiseskefulde Aperol og lidt flormelis med i flødeskummen til din næste
lagkage. Du kan også koge en lækker sirup på 1 del sukker og 1 dele vand
samt ¼ del Aperol, og bruge den på din appelsinkage eller på isdesserter. Det
er lækkert!

 

– Aperol har også mange andre anvendelsesmuligheder i drinkenes verden.

Prøv f.eks. en frisk og sommerlig Negroni, med 3 cl. gin, 1,5 cl. rød vermouth
og 1,5 cl. Aperol.

– Ikke alle er vilde med bitterheden i Aperol, men hvis du slet ikke kan få nok af
den kan du prøve at skifte Aperol i opskriften ud med Campari. Campari er
stærkere, mindre sød og mere bitter, kan virkelig sparke til på bitterheden.
– Hvis du har mange vinglas at vælge imellem, så gå efter dem med den
bredeste kop.

Det giver den smukkeste cocktail og den mest afbalancerede
drinkoplevelse. Det kan f.eks. være Bourgogneglas eller Bordeauxglas, men
hvis du ikke har nogen af delene kan et stort hvidvinsglas også sagtens
fungere.

Velbekomme!

Alexander Machon

Alexander Machon

 

 

Bar Manager hos Cocktaiils.

 

Over 9-års erfaring som Bartender og Bar Manager

book cocktailkursus cocktaiils.dk

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.