whiskey sour opskrift cocktaiils.dk

 

WHISKEY SOUR

 

Sådan laver du den perfekte whiskey sour derhjemme. En nem, men professionelt
udseende cocktail med den perfekte balance mellem friskt, sødt og bittert.

Whiskey Sour er en dejlig, frisk og trendy cocktail, der har fået en renæssance indenfor de sidste 10 år.

Den kalder på god bourbon, frisk citron juice, sukker og angostura og den går lige i hjertet på enhver, der smager den første gang!

Whiskey sour er startet meget som værende en herre-cocktail, men har roligt men sikkert også vundet indpas hos kvinderne og er i dag en meget alsidig drinks som langt de fleste kan lide eller hurtigt lærer at holde af.

Konsistensen er cremet og silket, og smagen af whiskey mildnes af den sød/syrlige balance.

Hvad end du er dame eller mand, så vær aldrig bange for at bestille en Whiskey Sour!

Den smager nemlig fantastisk.

 

INGREDIENSER

 

5 cl. Bourbon
3 cl. friskpresset citronsaft
2 cl. sukkersirup – laves nemt hjemmelavet ved at koge én del vand og 2 dele
almindeligt hvidt sukker op, og lade det køle af i køleskabet. Holder sig fint et par
uger på køl.
2 cl. frisk æggehvide – pasteuriseret kan til nød bruges, men det giver et langt
lækrere resultat at bruge friske æggehvider.
2 dash Angostura bitters
En appelsinskal til garnish
evt. et Maraschino kirsebær til garnish

 

 

 

udstyr til cocktailbar

 

UDSTYR 

 

– Lowball glas, eller lavt buttet glas, f.eks. whiskeyglas
– Jigger/lille målebæger
– Shaker og strainer
– Isterninger – både til servering og til shakeren

 

 

 

SÅDAN GØR DU

 

– Afmål og hæld Bourbon, citronsaft, sukkersirup og æggehvide i din shaker,
sammen med to dash angostura. Et ‘dash’ er den mængde der kommer ud
når flasken vendes på hovedet, og man giver den et let ryst tilsvarende en
flaske Tabasco.

– Sæt låget på din shaker, og ryst kraftigt UDEN is i ca. 30 sekunder. Det
hedder et dry shake

– Åben shakeren, og fyld op med is. Fyld samtidig dit lowballglas med is.

– Sæt låg på igen, og ryst nu kraftigt i yderligere ca. 20 sekunder. Når du kan
mærke og se, at shakeren er iskold på ydersiden, er din cocktail shaket nok.

– åben shakeren, og brug din strainer til at hælde den lækre whiskey sour over
de friske isterninger i glasset. Efter et par sekunder vil du kunne se det fine
lag af æggehvide samle sig på toppen, det betyder at du har shaket til
perfektion!

– pynt din whiskey sour med en appelsinskal, lidt Angostura og evt. et
maraschino kirsebær

 

ALTID EN LEJLIGHED TIL WHISKEY SOUR

 

Den afbalancerede, forfriskende smag i en whiskey sour gør den ideel til alle årstider
og anledninger. De lette æggehvider og den syrlige citron forfrisker om sommeren til
cocktailfester på terassen, men den komplekse Angostura og bløde bourbon kan
også lune før middagen om vinteren.
Du kan nemt lave 2 cocktails i én shaker, men idet æggehviderne relativt hurtigt efter
servering har tendens til at falde en smule sammen, anbefaler vi ikke at lave denne
cocktail til et større selskab på samme tid. Dog er den perfekt til at forkæle om
imponere et mindre middagsselskab.

 

GARNISH

 

Pynten på en cocktail er som bekendt ligeså vigtigt for helhedsoplevelsen som det
gode håndelag. Vi bruger appelsinskal som vi giver et let klem hen over drinken, så
de lækre aromaer lægger sig ovenpå skummet. Dog er der ingen regler, og den
hvide skum er et smukt blankt lærred for kreativ garnish. prøv f.eks. spiselige
blomster som stedmoderblomster, dehydreret frugt eller spiseligt glimmer.
Garnish er dog ikke kun til for at give et smukt udtryk, men er også medvirkende til
smagsoplevelsen af drinken. Appelsinskallen udsender en utrolig lækker duft, som
man får helt tæt på næsen når man tager en tår, og på den måde bidrager den til
sanseoplevelsen.

 

SMAGSPROFIL

 

En whiskey sour kan få omvendt selv en whiskey-modstander. Syrlig citronsaft
sammen med sukkersirup giver en lækker, afbalanceret smagsprofil der suppleres
med dejlig røget Bourbon. De simple ingredienser giver bourbonen masser af plads,
men sørger samtidig for at den ikke overvælder.
Æggehviden kan for nogle måske virke grænseoverskridende, men her er det vigtigt
at nævne, at æggehviderne udelukkende bidrager med en tekstur som silke, og
ingen smag. Den fløjlsbløde skum på toppen giver en blød og behagelig
mundoplevelse som åbner for alle smagene i drinken.

 

 

 

FUN FACTS

 

– Whiskey sour blev oprindeligt lavet i Coupette/cocktailglas, da den blev opfundet.

– Når man tilføjer æggehvide til en whiskey sour bliver det i virkeligheden en
Boston sour. Før i tiden var en whiskey sour en billig, simpel cocktail der blot
var whiskey tilføjet en syrlig sirup eller pulver.

– Whiskey sour opstod i virkeligheden i nød. 1800-tallets britiske sejlere havde
sparsomt med rent drikkevand, og måtte rehydrere med andre væsker. Lime
og citron blev brugt til at sygdomsforebygge på de lange ture, og som sidste
touch blev sukker og vand tilføjet.

Den officielle opskrift af Jerry Thomas så
dagens lys i 1862.

– den tredje søndag i maj måned er det International Whiskey Dag. Den
perfekte anledning til en lækker whiskey sour!

– En whiskey sour er anerkendt af IBA (International Bartenderes Association)
på den eftertragtede liste “The unforgettables” – og vi er helt enige!

 

FAQ

 

– Q: “Hvorfor hedder det ikke en bourbon sour?”

 

A: Det er egentlig et godt spørgsmål, og svaret er nok i virkeligheden
historisk. Før i tiden lavede man whiskey sour med alle typer whiskey, men vi
mener at det bedste resultat og den reneste smagsprofil fås med at bruge
whiskeytypen bourbon. Du kan læse mere om hvad der karakteriserer en
bourbon nedenfor.

 

– Q: “hvilken forskel gør det såkaldte dry shake?”

 

A: Når vi arbejder med æggehvider opnås det bedste og mest luftige resultat
ved at give blandingen masser af luft inden isen tilsættes. Når vi dryshaker
bliver æggehviderne emulgeret, dvs. vi får masser af luft ind i
cocktailblandingen som giver den silkebløde skum. Hvis man blot shaker med
is uden at dryshake først, vil man ikke få luft i hviderne, og de vil blot blande
sig med resten af ingredienserne uden at lægge sig på toppen, da
æggehvider har en højere densitet end alkohol.

 

– Q: “Jeg bryder mig ikke om whiskey – kan en sour laves med andre typer
alkohol?”

 

A: Ja da! Sukker, citronsaft og æggehvide er det perfekte blanke lærred til
eksperimenter, og kan varieres i uendeligheder. Dog anbefaler vi, at du
forsøger med andre typer citrus der komplimenterer andre typer alkohol
bedre. En tequila eller mezcal sour bliver f.eks. bedre med lime eller
grapesaft, og en rom sour er lækker med en blanding af appelsinsaft og
limesaft.
Dog kan æggehviderne ikke emulgere ordentligt hvis der ikke er en høj
alkoholprocent i drinken, så hvis du vil lave virgin cocktails til dit selskab
anbefaler vi en af vores andre lækre opskrifter.

 

OM INGREDIENSERNE

 

Bourbonfour roses bourbon

Whiskey skal opfylde nogle specifikke krav for at den kan kaldes en bourbon
whiskey, og betegnelsen ‘bourbon’ er derfor en kvalitetsbetegnelse. For det
første skal den være produceret i USA og fremstillet af minimum 51% majs.
for det andet skal den være lagret på nye fade af amerikansk hvideg, der
forkulles indvendigt. Nogle mener, at ægte bourbon udelukkende er
produceret i Kentucky, og det er også næsten altid tilfældet. Dog produceres
bourbon også i andre dele af USA, og det er ikke et krav at det er produceret i
Kentucky for at være en bourbon.
Bourbon er ideelt at bruge i en whiskey sour grundet den søde, runde smag
man får af det høje majsindhold. Modsat findes f.eks. en rye whiskey, der er
på minimum 51% rug. Det giver en skarpere og mere røget profil der ikke
komplimenterer citron og sukker lige så godt. En whiskey sour kan laves på
alle typer whiskey, men med en bourbon opnås det reneste og blødeste
resultat, og whiskeyen behøver ikke de store komplekse smagsudtryk man
kan finde i andre typer whiskey.

 

Hvilken bourbon er bedst til at lave Whisky Sour?

 

Det kommer an på, hvilken type whisky du er mest til.

Som udgangspunkt skal du bruge en whisky der er lavet med et “mashbill” (kornfordeling under gæring) på 70+ % majs.

Det giver din whisky sour den højest mulige mængde sødme og vaniljearoma, når du blander den sammen med de andre ingredienser.

 

 

Sukkerrørsukker

 

Typen af sukker man bruger, kan måske dele vandende hos mange
bartendere. Hos Cocktaiils foretrækker vi at lave hjemmelavet
gomme/sukkersirup på hvid dansukker. Mange originale opskrifter kalder dog
på rørsukker, og det kan absolut også være lækkert – men det er en
smagssag, som er op til folk selv at finde ud af. Vi laver vores sukkersirup ved
at blande 2 dele sukker/rørsukker sammen med 1 liter kogt vand.
Det er vigtigt, at man rører sukkeret særdeles grundigt sammen og sikrer, at
krystallerne opløses i vandet, så siruppen bliver fuldstændig gennemsigtig.

 

 

Citron   Citron close up

 

Citronen kom fra det nordlige Indien, Lilleasien og Kina, og har været dyrket i
flere tusind år. Den blev første gang introduceret for det danske hof i
1520’erne, og har siden 1700-tallet været brugt i den almindelige danske
madlavning.
Vi foretrækker økologiske citroner som presses for saft. Det kan gøres på
flere måder: I en manuel frugtpresser, i en citruspresser, eller med god
gammeldags håndkraft. Når du presser citronen gør det ikke noget at der
kommer meget frugtkød og nogle kerner med – vigtigst er det, at du får al
saften ud af din frugt. Når du har presset alle dine citroner er det vigtigt at
køre saften gennem en si, så alt det overskydende frugtkød fjernes. Herefter
kan du opbevare saften i en lufttæt beholder eller patentflaske. citronsaften
holder sig lækker og frisk i ca. 24 timer, til nød 48 timer. Den bedste måde at
tjekke, om din citronsaft stadig er frisk er ved duft – den skal dufte frisk, syrlig
og ren.

 

Angostura angostura bitters

Angostura bitters er en meget koncentreret bitter, der bliver produceret i
Trinidad og Tobago. Opskriften er oprindeligt udviklet af den tyske kirurg
Johann Gottlieb Benjamin Siegert som lægemiddel, men kom på
butikshylderne i 1824. Opskriften er til den dag idag stadig hemmelig, men vi
ved, at bitteren er lavet på en lang række urter og krydderier.
Alkoholprocenten er 44,7%, men pga. den ekstremt koncentrerede smag
indtages den ikke rent, men som smagstilsætning eller ekstra krydderi i
cocktails, sodavand, stuvninger eller kedelig mousserende vin. Bitters er altså
det sidste spark, der samler en cocktail, og har fået kælenavnet “bartenderens
salt og peber”. Prøv selv en lille dråbe på overfladen af hånden!

 

TIPS OG TRICKS

 

– Balance er kodeordet når du laver whiskey sour. Vær præcis i dine
afmålinger, og få den lækreste cocktail!

Når det er sagt er alle forskellige, og nogen foretrækker en anelse mere syre
eller sødme i deres cocktail. Prøv dig frem med opskriften som udgangspunkt,
og find din favoritbalance.

– Det søde indslag i cocktailen er sukkersiruppen. Denne er utroligt nem at
lave, og kan tilmed varieres. én del koldt vand og 2 dele sukker kommes i en
gryde med god plads, og koges langsomt op ved middel varme. Når
blandingen koger er det vigtigt at røre rundt indtil alle sukkerkornene er helt
opløst, og siruppen er glasklar. Det ses nemt ved at tage en smule op på
bagsiden af en spiseske. Opbevar din sukkersirup i patentflasker eller bøtter i
køleskabet indtil det skal bruges.
– sukkersirup kan laves i uendelige varianter – kog blot din smagstilsætter med
når du koger vand og sukker. Et lækkert indslag i din whiskey sour kan være
hjemmelavet blommesirup, granatæblesirup, rabarbersirup eller noget helt
fjerde.
– Et godt shake er altafgørende for din cocktail. Vores tips til det perfekte shake
er følgende:
– luk din shaker hårdt sammen – whiskey sour smager bedre i glasset
end i køkkenloftet!
– hold en hånd i hver ende af shakeren, og ikke på siderne. På den
måde får du mest mulig kraft i dit shake, og undgår samtidig at åbne
din shaker undervejs ved et uheld.

 

– Når vi shaker er det med to formål: at gøre drinken iskold, samt at
udvande den en anelse så alle smagsprofilerne kommer frem.
Hav dette in mente når du shaker! Sørg for at isterningerne kommer
hele vejen rundt i cirkulære bevægelser, så de gør deres arbejde
hurtigst muligt uden at udvande for meget.

 

– Pres selv din citronsaft. Købt citronsaft er typisk tilføjet smagsregulerende
midler samt konserveringsmidler, der smider din cocktail ud af balance.
En stor, moden citron indeholder ca 5 cl. citronsaft, men køb altid lidt ekstra –
man ved aldrig hvor tørstig gæsterne er.

 

Husk at si din citronsaft før brug, for at undgå kerner og store stykker frugtkød
i den færdige cocktail.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.