sådan laver du en white russian
mai tai by cocktaiils.dk

Hvordan laver man den bedste Mai Tai?

 

Her lærer du at lave den bedste version af en Mai Tai, den klassiske Tiki-cocktail

 

Følg med herunder og få den bedste guide til hvordan din Mai Tai bliver perfekt.

 

 

SÅDAN KOMMER DU IGANG MED DIN MAI TAI

 

INGREDIENSER:

 

  • 4,5 cl Plantation Overproof Blend
  • 2,5 cl friskpresset limejuice
  • 1,5 cl Dry curaçao
  • 2,5 cl Orgeat
  • Knust is
  • Appelsin til garnish
  • Mynte til garnish

 

UDSTYR:

 

  • Lowball-glas
  • Shaker
  • Strainer
  • Målebæger
  • Kniv
  • Skærebræt

 

SÅDAN GØR DU:

 

  • Hæld Plantation-rom, friskpresset limejuice og Orgeat op i din shaker efter de angivende mængder
  • Shake det hele sammen med isterninger
  • Fyld dit lowball-glas med knust is
  • Åben din shaker, hold straineren over shakerens åbning mens du hælder indholdet ud over den knuste is i dit lowball-glas
  • Pynt med appelsinbåd samt en buket friske mynteblade
  • Husk lille sugerør

 

GARNISH:

 

  • Det anbefaler vi
    Vi anbefaler, at du bruger økologiske, skyllede appelsiner, skåret ud som små fine wedges (både), samt friskskyllet økologisk mynte. Pil den lange stilk af myntebuketten og placer både appelsin og mynte i kanten af glasset samen med et lille sugerør.

 

  • Du kan også
    Alternativt kan du tage en af de pressede limeskaller, folde den ud så den igen er pæn og placere den i glasset med den buede side opad. Ved siden af limeskallen placere du en lille buket mynte, så det ligner en lille tropeø med en palme på.

HVORDAN SMAGER EN MAI TAI?

 

Mere end bare en tiki-drink
Mai Tai er en af de mest kendte Tiki-drinks og mere end bare en drink. Den er tanken om smukke solnedgange, hvide sandstrande, koboltblåt vand og frodige tropiske øer.

 

Den eksotiske smag
Et af Mai Tais primære formål er at fremhæve smagen af god mørk rum, hvilket også hurtigt er en smag man fanger når man nyder en Mai Tai. Dernæste komme den forfriskende og eksotiske smag af lime, efterfulgt af et lille hint af mandler og marcipan, som kommer fra den søde Orgeat sirup.

 

Vil du prøve andre eksotiske drinks?

Strawberry Daiquiri og Mojito er også rom-baseret og benytter sig af lækker rom fra Plantation samt Velvet Falernum, Friske Jordbær og Friskpresset limejuice.

ANVENDELSESMULIGHEDER

 

Besøger man en tiki-bar, kommer man næsten ikke uden om en Mai Tai, da det er en af de mest kendte tiki-cocktails. Den får én til at tænke på sol og sommer,  og så befinder man sig under varmere himmelstrøg, eller bare på en lun sommeraften, er Mai Tai det ideelle valg, da den er super forfriskende og har lækre noter af marzipan.

HISTORIEN BAG MAI TAI

 

Den farverige tiki-drink
En tiki-drink er kendetegnet ved at være farverig, fuld af frugt, godt pyntet og ofte lavet med rom. En ef de mest kendte tiki-drinks er Mai Tai. En eksotisk rom-baseret drink, oftest pyntet med lime og mynte så det ligner en lille trope ø.

 

Opfinderen af Mai Tai
Drinken Mai Tai blev opfundet af Victor J. Bergeron, også kendt som Trader Vic i 1944. Trader Vic havde en Tiki-bar af samme navn, Trader Vic’s, i Oakland i Californien, og det er her Mai Tai siges at have sin oprindelse. Trader Vic ville teste en ny drink på to venner fra Tahiti og allerede ved den første tår udbrød den ene af de to venner ”mai tai-roa aé”, som i Tahiti betyder ”ud af denne verden – det bedste”. Trader Vic tog Mai Tai til sig og sådan fik drinken sit navn.

 

Hvem taler sandt?
Dog kan man ikke være helt sikker på at Trader Vic’s beretning er sand. Ernest Raymond Beaumont-Gantt, ejer af Hollywood-baren Don the Beachcomber’s, hævder nemlig, at have opfundet denne drink allerede tilbage i 1933. Han mener at Trader Vic’s Mai Tai er inspireret af Don the Beachcomber’s drink med navnet Q.B. Cooler.

 

Den rigtige opfinde af Mai Tai?
Ernest Raymond Beaumont-Gantt, også kaldet ”Don the Beachcomber”, åbnede den første tiki-bar i 1933 i Hollywood. På dette tidspunkit opfandt han en uklar, sjældent serveret drink, kaldet Mai Tai Swizzle. I 1934 åbnede Trader Vic sin bar, ”Hinki Dinks” i Oakland. I 1937 besøgte Vic, Don the Beachcomber’s bar og blev meget inspireret af det polynesiske tema og kort efter dette besøg omdøbte Vic sin bar til Trader Vic’s. Da Vic i 1937 besøgte Don the Beachcomber, så han i menukortet drinken med navnet Q.B. Cooler, men opskriften til denne var hemmelig. Så i 1944 opfandt Trader Vic sin udgave af Mai Tai, en udgave som Don the Beachcomber mener er inspireret af Q.B. Cooloer fra Don the Beachcomber’s eget menukort.

 

Da Vic’s Mai Tai i 1950’erne blev populær, insisterede Don the Beachcomber på at det var ham der havde opfundet Mai Tai og satte igen sin egen Mai Tai Swizzle på menukortet. Don the Beachcomber’s Mai Tai Swizzler smagte dog på ingen måde som Trader Vic’s Mai Tai. Don the Beachcomber mener jo også mere at det er smagen fra hans Q.B. Cooler, som Trader Vic har stjålet og efterfølgende lavet til sine egen Mai Tai, hvilket godt kan være sandt, da Don the Beachcomber’s Q.B. Cooler og Trader Vic’s Mai Tai minder utroligt meget om hinanden. Trader Vic har dog senere afvist denne påstand i sin bog ”Trader Vic’s Bartender’s Guide”, hvor han udtaler: ”Enhver, der siger, at jeg ikke har lavet denne drink, er en beskidt stinker”.

 

Den rigtige Mai Tai
Mai Tai er i årenes løb blevet lavet om mange gange og er blevet lavet med mange forskellige rom. Derfor har man heller ikke kunnet være sikker på at få den samme udgave af en Mai Tai på forskellige restauranter og barer. I dag er det Trader Vic’s version af en Mai Tai, man ser som den ”rigtige” Mai Tai. Trader Vic’s 1944 udgave af drinken var en simpel drink, som blev skabt for fremhæve den skarpe smag af en 17-års J. Wray and Nephew Jamaica rom. Trader Vic fremhævede den gyldne, mediumfyldige rom med et strejf af lime, orgeat, orange curaçao og sukkersirup.

 

 

Ifølge legenden skulle det være denne blanding, som Trader Vic, efter at have shaket den med is, serverede for sine venner fra Tahiti og denne blanding som vi i dag kender som Mai Tai. Den 17-års J. Wray and Nephew rom fremstilles desværre ikke mere og er ikke blevet det i flere årtider. Så da efterspørgslen på Trader Vic’s Mai Tai steg, skiftede han til en 15-års J. Wray and Nephew og da der ikke være så meget af den tilbage, begyndte han at blande den med andre rom. Med tiden endte han med en kombination af en fyldig Jamaica rom og en Martinique rom. Det er også den formel, de fleste barer, som går op i hvordan en Mai Tai skal smage, vil bruge, en pot still Jamaica rom og en Rhum Agricole.

FUN FACTS

  • Mai Tai betyder ”god” på tahitisk.
  • ”Tiki-drinks” eller ”Tiki-cocktails” er betegnelsen for en kategori af drinks der er frugtigt, fyldt med farver og pynt og oftest lavet med rom.

 

INGREDIENSERNE BAG MAI TAI

 

Plantation O.F.T.D. Overproof Blend
Til en Mai Tai er en god mørk rom noget af det vigtigste, da Mai Tai er skabt til at fremhæve smagen af netop dette. Til vores udgave af Mai Tai anvender vi en Plantation O.F.T.D. Overproof Blend, som består af rom fra Jamaica, Barbados og Guyana og har en alkoholprocent på 69%. O.F.T.D. står for ”Old Fashioned Traditional Dark” og denne rom er kommet til verden ved, at i alt syv tiki- og romentusiaster, gik sammen om at balnde den idielle rom til blandt andet de eksotiske tiki-drinks. Det var Alexandre Gabriel, master blender til Cognac Ferrand og Plantation Rums, der samlede holdet, som står bag Plantation O.F.T.D. Overproof Blend. Udover Alexandre selv, bestod holdet af:

 

  • Jeff Berry – forfatter og medejer af Latitude 29 i New Orleans
  • Martin Cate – forfatter og medejer af Smuggler’s Cove og Whitechapel i San Francisco
  • Paul McFadyen – medejer af Trailer Happiness i London og brandambassadør for Maison Ferrand
  • Paul McGee – medindehaver af Lost Lake i Chicago
  • Scotty Schuder – medindehaver af Dirty Dick I Paris
  • David Wondric – cocktailhistoriker og forfatter

 

Plantation O.F.T.D. Overproof Blend er krydret og frugtig med noter af blandt andet blommer, melasse, eg, kanel, sort peber og karamel.

 

Friskpresset limejuice
Lime er en grøn, rund citrusfrugt, som oprindeligt stammer fra Sydøstasien. Til vores cocktails anvender vi, hvis det er muligt, kun økologisk frugt og grønt, og det gælder naturligvis også lime. Limen er en af de mest anvendte citrusfrugter i troperne og den er derfor ideel til en tiki-drink som Mai Tai. Til små mangder limejuice kan en citruspresser anvendes, men ved større mængder, får vi presset vores limejuice hos SlowJuice, som leverer friskpresset juice af økologisk frugt og grønt.

 

Dry curaçao
Dry curaçao fra Pierre Ferrand er en gyldenfarvet tripel sec, en likør mer samg af appelsin, baseret på en opskrift tilbage fra det 19. århunderede. Den er hovedsageligt fremstillet på brandy og cognac, som er tilsat skaller fra laraha-appelsiner, for at give den rette bitterhed og sødme.

 

Orgeat
Orgeat er en sød mandelsirup lavet af mandler, sukker og en lille smule rosen- eller appelsinvand. Orgeat bruges som smagsgiver i mange cocktails, især i forskellige tiki-drinks som Mai Tai og Saturn. Den søde sirup laves ved at mandler og vand blendes. Herefter sorteres væsken fra, som så koges med sukker og en lille smule rosen- eller appelsinvand. Vi laver vores egen Orgeat med rosenvand så den bliver præcis som vi ønsker den. Orgeat, eller mandelsirup, kan også købes færdiglavet i de fleste velassoterde supermarkeder.

 

Knust is
Is er vigtigt til en god cocktail. Til en Mai Tai anbefaler vi, at du bruger knust is. Hos os får I det billigste og bedste is, hvad end I ønsker knust is eller isterninger. Vi leverer til jeres adresse til billige priser i hele Storkøbenhavn. Vi du hellere stå for isterningerne selv, kan du med fordel koge vandet først, på den måde for du flotte klare isterninger.

 

Appelsin
Appelsin er en citrusfrugt, som på latin går under navnet ”Citrus Sinensis” og oprindeligt kommer fra det sydlige Kina og Burma. Den syrligtsøde frugt er god til drinks og skrællen bruges til fremstilling af blandt andet citruslikører som for eksempel ”Dry curaçao”, der også bruges i en Mai Tai. Er det muligt anvender vi kun økologiske appelsine til vores cocktails.

 

Mynte
Mynte er en krydderurt som findes i over 25 forskellige arter. Mynte bruges både i mad og drikke og er, som mange sikkert ved, en af hovedingredienserne i en Mojito. Mynte indeholder mentol, et aromastof der er med til at give mynte den kendte mintduft. Blandt andet derfor er mynte god i både madretter og cocktails. I Mai Tai bruges mynte som garnish, og du kan med fordel slå myntebuketten forsigtigt mod din hånd nogle gange, for at få frigjort nogle af olierne i mynten og dermed opnå en mere intens myntedyft- og smag.

 

TIPS & TRICKS

 

  • Du får det bedste resultat med din Mai Tai hvis du selv presser din limejuice. Økoligiske lime er klart at foretrække.
  • Du kan vælge at give din Mai Tai lidt ekstra kærlighed ved at lave din orgeat selv. Dette gøres ved at mandler og vand blendes, væsken sorteres fra og koges med sukker samt en smule rosen- eller appelsinblomst vand.
  • Fjern den nederste del af stilken på dine mynteskud for at få en pænere og mere tæt myntebuket.

 

FAQ

 

  • Q: ”Hvordan holder jeg min mynte frisk”?
    A: Her er tre tip til hvordan du kan holde din mynte frisk:
    1. Den nemmeste måde at holde din mynte frisk på, er ved at lade den blive i den lufttætte pose den kommer i og lægge den i køleskabet.
    2. Skal mynten for eksempel står ude i baren, kan du med fordel tage en bakke hvor du i bunden ligge lidt is og en serviet der er gjort våd med koldt vand. Heri kan du så placere din mynte.
    3. Alternativt kan du stille mynten i et glas med koldt vand, med de buskede blade nedad. Vær dog opmærksom på ikke at bruge for koldt vand, eller for meget is til at køle dit vand, da for kræftig nedkøling ligeledes kan have en ødelæggende effekt på frisk mynte.

 

Vil du lære at shake drinks som en rigtig bartender?

 

Vi afholder kurser for dig og dine venner/veninder!

Du kan booke cocktailkursus med 3-4 cocktails til hver person for helt ned til 329,- pr kuvert.

Alexander Machon

Alexander Machon

 

 

Bar Manager hos Cocktaiils.

 

Over 9-års erfaring som Bartender og Bar Manager

book cocktailkursus cocktaiils.dk

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.