23 jan Skal Tequila have en chance til?
Den kraftige spiritus fra tankstationen, du drak dig alt for fuld i for 15 år siden
Du kan godt huske det, ikke?
Det skulle være billigt, det skulle være sjovt. Så du gik ned på Statoil og købte en flaske tequila, den med hatten, og 2 liter appelsinjuice. Dagen efter lovede du, aldrig at røre det væmmelige stads igen.
Det er en stor fejltagelse!
Hos Cocktaiils.dk elsker vi al spiritus, så længe det er lavet med kærlighed og ordentligt håndværk som baggrund.
Det samme gør sig gældende, når det kommer til Tequila.
Vi har været så heldige at få en af Danmarks største tequila-conniseurs, Bjørn Smalbro fra Tequila.dk, til at give sin gyldne mening om, hvorfor du bør samle den eksotiske spiritus op og sætte den på samme hylde som dine dyreste whisky- og romflasker.
Vi køber Bjørns Tequila, primært til smagninger og cocktailkurser
5 grunde til, at tequila er en misforstået spiritus
Hvorfor har tequilaen sådan et dårligt ry hos danskerne, Bjørn?
“Tequila har i Danmark, og mange andre lande, et rygte som en billig og dårlig party-spiritus. Grunden er naturligvis, at Sierras “Den med hatten” koster ca 100 kr i de fleste supermarkeder, og dermed bliver mange unge menneskers første møde med spiritus. Ofte får de en dårlig oplevelse med tequila ud af det, og det er ærgerligt. Tequila er en meget gammel spiritus, som har dybe rødder i mexicansk kultur og der findes 3-4000 brands, hvoraf mange er absolut fremragende!”
1: Tequila er ikke billigt
Godt så, men jeg kender jo kun den med hatten, er det hele ikke bare noget billigt sprøjt, ligesom den?
“Tequila laves på basis af én bestemt agavesort, der hedder Blå Agave. Agaven har en livscyklus, der gør, at den først kan høstes når den er moden. Og den bliver først moden efter 6-8 år. Hvis ikke agaven bliver høstet, når den er moden, så vil den sætte en 7-8 meter høj blomsterstand, som bliver befrugtet af flagermus. Herefter vil planten sætte frø og dø.
De 6-8 år inden modenhed, svarer i et menneskes liv, til tiden fra man får et barn til det går i 1. klasse. Det er lang tid, og derfor er en mark med moden agave, en dyr mark, fordi afgrøden skal passes mens den modner. Hertil kommer at en agavebonde vil have planter stående i forskellige grader af modenhed. Hvis området rammes af frost, risikerer bonden at miste – ikke bare ét års høst, men helt op til 6-8 års høst”.
2: Tequila er mere end bare “tequila”
Så hvad er forskellen på den gode og dårlige tequila?
“Der findes flere kategorier.
“100% agave tequila”, er tequila, som er lavet alene på saften fra den Blå Agave.
Fordi tequilaens råstof, agaven, er dyrt, har man også en kategori der hedder “Mixto”. Mixto tequila er lavet på minimum 51% agavesaft. Resten af saften kommer typisk fra sukkerrør, som er en meget billig afgrøde. Mixtokategorien gør det muligt at lave billigere tequilaprodukter”.
3: God tequila skal ikke drikkes som shots med salt og citron
A hva?!
“Man må og kan drikke sin tequila akkurat som man har lyst til, men hvis man har en god tequila, er det en skam at drikke den som shots med salt og citron. Traditionen med salt og citron er et marketingskabt fænomen, som er netop er skabt for at skjule den dårlige smag af en billig mixto-tequila.
En god 100% agave-tequila er en ædel spiritus akkurat som en god cognac eller whisky og bør nydes på samme måde. Dvs langsomt og med god tid til aroma og smag”.
Kan man lokke dig til at putte nogle af vores isterninger i, Bjørn?
“Måske en lille én, hvis det er meget varmt udenfor – ellers foretrækker jeg den altid selv “neat”.
4: Nej, der er ikke orm i tequila!
Den kan vi godt erklære os enige i
“Der findes et regulativ som udstikker retningslinjerne for hvad tequila er. Disse retningslinjer er ret strikse og af dem fremgår det, at der ikke må tilsættes noget til tequilaen. Og det gælder også orm.
Ormen i tequila er en skrøne, men der findes en anden kategori af agavespiritus, som hedder mezcal. Her har man tradition for at tilsætte, for eksempel, larver fra det gusano-møl som lever af agaver. Møllet er et skadedyr larvetilstanden af det, ligner lidt en orm. Larven tilfører faktisk mezcal’en en lille smule smag, men mezcalentusiaster er tilbøjelige til at betragte det som en gimmick. Hvis mezcal’en har en tilsat larve, siges den at være “con gusano”.
5: Tequila skal ikke smage surt, bittert eller meget sødt
Men hvordan skal det så smage, Bjørn?
“En god 100% agave-tequila skal have sødme. Den må ikke være sød eller bitter.
Den skal have en let og frisk sødme og gerne en prægnant agavesmag. Smager den surt, bittert eller fladt, er det typisk et billigt produkt. For at kunne lave en billig tequila, er der nogen producenter, der trækker saft ud af HELE agaveplanten og dermed får de også saften fra bladene. Og den er bitter.
Andre producenter skjuler deres billige produkters bitre smag, ved at tilsætte sødestoffer som f.eks karamel. Det giver en smag, som ikke længere er frisk og let, men blot meget sød”.
All right Bjørn, vi er hermed overbevist – Men hvor skal vi starte vi er jo vandt til sød rom og baileys?
Bjørn fortæller os med et glimt øjet
“Du er voksen nu, og skal drikke din tequila som en voksen, og derfor hjælper jeg dig på vej med en intro-guide.
1: Der sidder et klistermærke på din flaske. Det kalder man en label og på labellen kan du læse meget nyttigt, som kan lede dig på vej til at købe god tequila, nyde god tequila og forklare andre hvad forskellen er på god og dårlig tequila.
2: Der er stor forskel på tequila. Noget er 100% agave og andet er mixto.
100% agave er alene lavet på basis af saften fra den Blå Agave. Mixto tequila er agavesaft blandet op med saft fra, typisk, sukkerrør. Mixto laver man, for at kunne lave en billig tequila, fordi ren 100% agavesaft er dyrt.
Der skal stå på labellen om tequilaen er “100% agave”. Gør der ikke det, skal du finde en anden tequila der ER 100% agave
3: Det vil stå på labellen hvilken lagringskategori tequilaen har. Tequila kommer i flere lagringskategorier:
- Blanco er ulagret
- Reposado er tequila, som er lagret i mellem 2 måneder og eet år
- Anejo er tequila, som er lagret imellem 1 år og 3 år
- Extra Anejo er tequila som er lagret fra 3 år og op
Lagring foregår typisk på fade af hvid eg, og lagring gør oftest tequilaen blødere og sødere.
5: På tequilaens label skal der være NOM betegnelse. NOM-nummeret fortæller hvilket destilleri den pågældende flaske kommer fra. Der er naturligvis forskel på kvaliteten af destillerier, så her er man nødt til at orientere sig lidt via f.eks Tequila.dk eller Tastetequila.com
6: På labellen skal også kunne finde en opmærkning af:
- alkoholprocenten,
- Indhold i ml/cl
- Der skal stå “Hecho en México”
- Der skal være en lille ikon, hvor der står CRT. CRT er tequilaens kontrolorgan i Mexico
7: Husk at en god tequila er lavet af agave, som skal være 6-8 år før den kan høstes. Dvs at selv en ulagret tequila har været minimum 6 år undervejs, før den når dig. Så er der ikke nogen grund til at slynge den ned i ekspresfart. Tag det stille og roligt og nyd din tequila som en pro!
Det kan vist ikke forklares bedre Bjørn, vi takker for din ekspertviden. Det er dejligt, der er nogle i Danmark som ikke har givet op og fundet de dejlige dråber frem igen.
Vil du vide mere?
Læs Bjørn Smalbros bog som du kan få gratis ved at abonnere på Tequila.dk’s Nyhedsbrev
No Comments