thy whisky old fashioned whiskysmagning

thy whisky old fashioned

 

En Old Fashioned med Thy Whisky

 

Endelig kom nyheden vi alle har ventet på. Thy Whisky har udgivet deres seneste aftapning og Jakob Stjernholm har sendt os en flaske, så vi kunne arbejde med den til en lækker Old Fashioned-cocktail. Og lad mig afsløre med det samme, den skuffer ikke!

Jeg kommer personligt til at gemme flasken til en heldig whiskyentuasiast, der ved vores næste whiskysmagning, kan få lov at opleve de gyldne dråber, fra den nok snart udsolgte aftapning, så skynd dig ind og bestil til dig og vennerne, hvis du vil nå at være med.

Ny dansk standard for whiskyproduktion

Det relativt nye destilleri, der startede med at producere whisky i 2010 og som ligger ud til Vesterhavet på en stor gård, bryster sig af at producere whisky, malte byg og aftappe flaskerne fra start til slut på deres egen location i Gyrup ved Snedsted, hvor de stadig producerer mælk og driver landbrug gennem den nu 8. generation i familien.

Thy Whisky har taget udgangspunkt i de traditionelle pot-still cobber-kedler, der efter klassisk skotsk metode er kendt som grundstenen, hvis man skal producere top-klasse whisky og den første flaske blev tappet allerede i 2014.

Som et af vores egne store mærkesager, producerer Thy Whisky al deres korn, mælk, whisky og landbrug på økologisk basis og har fået det statskontrollerede logo på mærkatet.

Det giver på whisky-siden et mere varieret produkt, men skaber uden tvivl en stærkere og mere nuanceret identitet i flaskens indhold.

Det er muligt at besøge Thy Whisky om sommeren og hvis du har tid, er det altid en kæmpe oplevelse at komme på destilleri og se med egne øjne, hvordan en whisky bliver produceret.

Byggen bliver høstet i midten af August og har stor indvirkning på udfaldet af whiskyens smag.

 

Thy Whisky udgivelser siden 2014

 

Thy Whisky har indtil videre produceret følgende batches af deres Single Malt:


WHISKY NO. 11 – STOVT / 2019/831

Her har Thy Whisky allieret sig med Thisted Bryghus for at bruge deres Stovt øl, nemlig Limfjordsporteren.

Først har whiskyen lagret på eks-portvin og herefter eks-bourbon fade for til sidst at blive hældt på et stovt fad.

Øllen blev hældt på et Thy Whisky-fad for at trække smag fra whiskyen og herefter blev det tømt, og efterlod fadet med smagen fra stovten.

Herefter blev faddet genfyldt med Thy Whisky og det spændende resultat blev så en Stovt Whisky med noter af lakrids, vaniljesødme, mørk karamel og kakao.

WHISKY NO. 10 – FJORDBOEN JUNE 2019/1005

Den seneste, Thy Whisky No. 10 – Fjordboen er sammensat af first fill Oloroso-fade og har faktisk ikke lagret i mere end 3 år.

Den er lavet på maltet byg, af en type der hedder Evergreen, og hældt på flaske ved en styrke på 49,9% alkohol.

 

DISTILLERY EDITION – CASK 64JUNE 2019/80

 

WHISKY NO. 9 – BØG FEBRUARY 2019/741

Lavet på bøgerøg og propino byg.

Byggen er maltet på Maltzerei Steinbach i Tyskland.

 

SPELT-RYE, FIRST EDITION DECEMBER 2018/644

Lavet på Svedjerug, Spelt og Odyssey vårbyg og med en alkoholstyrke på 46,3%.

Lagret på virgin oak og brugte Oloroso Sherry-fade

Ikke-koldfiltreret.

Lagt på fad 03/04 2017

WHISKY NO. 8 – FJORDBOEN AUGUST 2018/569

 

YOUNG SPIRITSMARCH 2018/106

 

WHISKY NO. 7 – BØG NOVEMBER 2017/677

Lagt på fad 08.2014

Holder en styrke på 52,1%.

Whiskyen er lavet med bøgerøg og imperial-byg. Den er herefter hældt på eks-oloroso sherrry fade og er, som de andre, ikke koldfiltreret.

 

WHISKY NO. 6 – KRÆN KRÆMMER MARTS 2014/642

Lagt på fad 10.2013-03.2014

Holder en styrke på 50,4%

Lavet på imperial-byg og lagret på eg og på tidligere brugte oloroso sherry-fade – non-chillfilteret

 

WHISKY NO. 5 – KRÆN KUSK OKTOBER 2016/82

Lagt på fad 27.08.2011

Holder en styrke på 60,7%

Dobbelt fadlagret på hhv. ex-bourbon-fade og herefter afsluttet på ex-sherry-fade

 

WHISKY NO. 4 – KRÆN KLEMME AUGUST 2016/95

Tappet 15.07.2016

Holder en styrke på 52.0% – produceret i meget begrænset antal, nemlig kun 95 flasker.

Whiskyen er ikke-koldfiltreret og har kun ligget på ex-bourbon-fade.

Vandet der er brugt til denne whisky kommer fra Hjortdal v/Tranum.

 

YOUNG SPIRITSAUGUST 2016/75

 

WHISKY NO. 3 – KRÆN KRÆMMER MARTS 2016/123

Lagt på fad 19.12.2012

Holder en styrke på 57,7% og er kun udgivet i 123 flasker.

Har  ligget på tidligere Olorosso sherry fade.

Lavet på deres imperial-byg og med vand fra Hjortdal.

WHISKY NO. 2A/B – TVILLINGERNE NOVEMBER 2015/139 

Navnet er givet af dobbelt-aftapningen af hhv. “Hawboen” & “Fjordboen” og holder begge en styrke på 46%

Fad No°2a – Hawboen:
Er dobbelt lagret på egetræ i tidligere bourbon-fade.

Vandet der er brugt hertil kommer fra Klitmøller.

Fad No°2b – Fjordboen:

Lagret på egetræ på tidligere bourbon fade og herefter ex- Pedro Ximenez-fade.

Vandet kommer ligeledes fra Klitmøller.

WHISKY NO. 1 – KRÆN KLITJANUAR 2014/336

 

 

De tidligere whiskeys har stille, men sikkert vundet indpas hos whiskykendere verden over og kulminerer ved Jakob og Andreas’ næstsidste værk, Thy Whisky no. 9 – “Bøg”, der ender på hele 96.5/100 i rating på Jim Murray’s Whisky Bible 2020.

Og der er kun 42 whiskyer som har fået en større rating – nogensinde. Så det er lidt af en fjer i hatten.

Udseende

 

Flasken

Vi fik flasken tilsendt i en noget anderledes indpakning. Et rør i pap, som mindede lidt om en flaskepost eller vigtig besked fra en kureer på hest i 1600-tallet. Rustikt, simpelt og umiddelbart ret fedt, synes vi.

I røret ligger så en klassisk slank flaske på 50cl. Et simpelt label foran og deres logo samt aftapningsnr. Vi fik flaske 252 ud af 1005 flasker ialt.

Whiskyen

Man kan godt fornemme, at Thy Whiskyen ikke har ligget længere på fad end de minimumskrævede 3 år ved scotch single malt.

Farven er let ravgylden og lys og man kan dufte de friske trænoter og en lækker snert af karamel, abrikos, kvæde og æble allerede ved første duft.

 

Så hvordan smager den?

De første noter der kommer er kraftige egetræ med en snert af grantræ og frisk pebermynte som flettes sammen med en frisk, mineralsk eftersmag på sin finish.

De tydeligste noter er rosin, æble, abrikos, karamel og honning og whiskyen bærer tydeligt præg af det nordlige isslæt den er skabt fra med sin skarpe og friske palette.

 

Thy Whisky Old Fashioned

Og så til vores hjemmebane:

For nu skal vi lave cocktails og jeg har glædet mig som en lille dreng til at prøve vores nye og lækre whisky af bag cocktailbaren.

Jeg har valgt at holde det simpelt – ganske enkelt af respekt for kvaliteten af det høje produkt. Det her er ikke som en hvilken som helst Old Fashioned og det er derfor vigtigt, at vi får fremhævet de rigtige noter i drinken.

Jakob var så sød, at sende os noget af deres byg og vi har derfor brugt den til at lave rørsukkersiruppen, ved at koge den sammen med de friske korn fra Jylland.

Vi har herudover valgt at bruge den klassiske Angostura Bitters samt rørsukker – økologisk naturligvis.

ingredienser til Thy Whisky Old Fashioned

 

Til at starte med skal vi lave sukkersiruppen.

  • Her skal du hælde 1 kg økologisk rørsukker i en gryde og tilsætte 1/2 liter vand.

 

cane sugar

 

  • Vi har herefter rørt sammen og lavet en jævn konsistens under kraftig omrøring og ved mellem varme – det må ikke komme op og boble koge mere end 20 sekunder!

 

byg og rørsukkersirup

  • Herefter tilsætter vi byggen. Den skal ligge og trække for rigtig at trække smag, så modsat en almindelig rørsukkersirup, lod vi den trække ved mellemsvag varme i ca. 1,5 time.

strained barley sigtet byg thy whisky

  • Tag sukkeret af varmen og strain kornene fra med en sigte og lad det køle ned i køleskab i ca. 3 timer
  • Herefter har du en karameliseret masse, der smager af korn og ahornsirups-agtig sødme.

 

Sådan laver du din Old Fashioned

Du skal bruge følgende:

6cl Thy Whisky no. 10 – Fjorboen

1 dash Angostura Bitters

1cl Thy Barley Rørsukkersirup

1 Økologisk Appelsin

Evt. et strå byg som garnish

Isterninger

 

angostura old fashioned

  • Tag herefter dit lowball og hæld et dash Angostura bitters i til start.

barske rørsukker til Thy Old Fashioned

  • Hæld herefter 1cl eller 2 barskeer af den nylavede rørsukkersirup ned i glasset

isterninger old fashioned

  • Og så skal vi bruge isterninger! Massere af isterninger – dem sælger vi forresten kolde her 😉 

old fashioned stirred

  • Endelig kan vi hælde whiskyen i – og så skal der røres! Rør drinken rundt ca. 25 gange for at få den blandet og diluted med isterningerne, så den bløder op og åbner for smagspaletten

appelsinskal til Thy whisky old fashioned

  • Til sidst mangler den bare et lille pift appelsinskal. Skær et stykke af skallen fra en frisk og stor appelsin og få et stykke på størrelse med en 5-krone af. Filetér evt. frugtkødet og den bitre hvide bagside af inden du presser citrusolierne ud over glasset og lægger den i. 

Garnish med et stykke byg, hvis du er så heldig at have en mark i nærheden.               

 

Og voila! Et styks Thy Whisky Old Fashioned.

——-

Så hvordan smager den?

Smagen er kraftfuld og sødmen fra sukkerrørssiruppen giver den en dyb finish der ændrer karakteren på Fjordboen fra at være frisk og myntet til at være blød og forfriskende med kraftigere hints af karamel, vanilje og en snert bitterhed som fra en ristet kaffebønne.

Alt i alt må det siges at være en stor success at arbejde med Thys produkter og vi voucher for den både som ren drikke whisky, serveret neat og som Old Fashioned serveret med hjemmelavet sukkersirup.

Skål på det!

                                                                                                                                      

No Comments

Post A Comment