HVORDAN LAVER JEG DEN BEDSTE ESPRESSO MARTINI?
Sådan laver du den bedste espresso martini derhjemme. Med få men lækre
ingredienser kan du selv mixe en perfekt afbalanceret og smuk kaffecocktail hjemme
i køkkenet.
INGREDIENSER
4 cl. Belvedere vodka
4 cl. Borghetti Caffé espresso likør
4 cl. friskbrygget espresso
0,5 cl. vaniljesirup*
evt. espressobønner til pynt
*Se længere nede hvordan du nemt laver vaniljesirup derhjemme.
UDSTYR
Martini- eller coupéglas
Shaker og strainer
Jigger eller lille målebæger
Isterninger af god kvalitet
VANILJESIRUP
– Kom 2 dele sukker og 1 del vand i en lille gryde, og kog forsigtigt op.
– Lad siruppen koge til sukkeret er fuldstændig opløst, og siruppen er helt klar.
– Hæld siruppen i en lufttæt beholder eller patentflaske, og tilføj en vaniljestang
der er flækket på midten. Lad siruppen trække så længe som muligt – vi lader
vores stå i 7 dage.
SÅDAN GØR DU
– Bryg din espresso som det første, så den er klar når de andre ingredienser er
afmålt.
– Hæld vodka, kaffelikør, sirup og din friskbryggede espresso i en shaker, og
fyld let op med is – ikke helt til toppen. Typisk kan man lave to espresso
martinis i én shaker.
– Sæt låg på shakeren, og ryst kraftigt i ca. 30-40 sekunder. Her er det vigtigt at
få isen grundigt cirkuleret rundt i shakeren, så den karakteristiske lette skum
vil danne sig øverst på din cocktail.
– Åben din shaker, og strain din cocktail i et (gerne iskoldt) martini- eller
coupéglas. Hvis du føler dig sikker med en shaker i hånden kan du med fordel
løfte shakeren ca. 15-20 cm. over glasset, for at give endnu mere luft til
espressoskummen. Prøv dog at undgå bobler i overfladen!
– Servér cocktailen straks, evt. med en espressobønne hvilende på skummen.
EN ESPRESSO MARTINIS MANGE MULIGHEDER
Selvom de fleste nok vil forbinde den søde og let bitre espresso martini med dessert,
har dens popularitet de seneste år betydet, at den også har gjort sit indtog som
aperitif før middagen. Med sit elegante udseende og skarpe men afrundede
smagsprofil er espresso martini oplagt i mange sammenhænge.
Mange nyder en espresso martini som den cocktail, der afrundet eftermiddagen før
en dejlig middag. Den let bitre kaffe renser paletten, og sødme fra vaniljesiruppen
vækker appetitten for et fedt og salt måltid.
Drinken kan f.eks. også serveres til ostebordet, hvor den står perfekt til især salte og
tørre oste. Den kan også kombineres med mange desserter, og er især fantastisk til
varme chokoladedesserter eller friske sorbeter. Derudover er espresso martinien for
sig selv også en delikat og fuldendende afslutning på en middag, da den har alt der
behøves efter et godt måltid; sødme, bitterhed og et lille kick!
GARNISH
I bartenderkredse er det en evig diskussion, om den ellers elegante espresso martini
bør pyntes eller ej. Normalt vil formålet med garnish på en cocktail være at bidrage til
sanseoplevelsen med f.eks. duft eller struktur på drinkens overflade, men espresso
martiniens voluminøse duft- og smagsprofil står ifølge mange bartendere bedst
alene. Hvis du vil give dine gæster en ekstra oplevelse, kan en enkelt
espressobønne midt i drinken give et smukt indtryk, og vidner desuden om en
perfekt shaket espresso martini med tæt skum på toppen.
SMAGSPROFIL
Espresso martini er kaffeelskerens cocktail. Først får man iskold sødme fra kaffelikør
og vaniljesirup, men langsomt kommer delikat bitterhed fra espressoen ind og
overtager. Drinken er det perfekte alternativ til den traditionelle kaffe efter middagen,
og vil med garanti imponere dine gæster meget mere end med en simpel
stempelkande.
FUN FACTS
– Espresso martinien blev ifølge flere kilder opfundet af den britiske bartender
Dick Bradsell, efter en kvindelig gæst på baren Freds Club i London havde
spurgt efter en drink der ville “wake me up, then fuck me up”.
– Dick Bradsell var frustreret over at kaffemaskinen stod lige ved siden af
cocktailstationen, og blev på den måde inspireret til at kombinere friskbrygget
espresso med vodka og sød likør.
– Espresso martinien er anerkendt af International Bartenders Association (IBA)
som en af de officielle cocktails, der laves under verdensmesterskabet i
bartending.
– Selvom en espresso martini hverken indeholder gin eller vermouth, og
dermed ikke er en klassisk martini, har drinken stadig fået sit navn da den
serveret i et højt, v-formet glas med stilk. Alle cocktails serveret i denne type
glas fik i sin tid dette navn, men navngivningen af cocktails er efterfølgende
blevet mere flydende.
– Den delikate skum på toppen af en espresso martini kommer når de naturlige
olier i kaffen kombineres med luftbobler når drinken shakes. Derfor er det
vigtigt ikke at have for meget is i din shaker, bruge espresso af god kvalitet,
og shake kraftigt.
FAQ
– Q: “Min espresso martini får ikke nogen skum, hvad gør jeg galt?
A: for at opnå en tæt, cremet skum spiller to ting ind: kvaliteten af din kaffe, og
din shakingteknik. Brug så vidt muligt friskbrygget espresso hvor “la crema”
(den fine skum på toppen af en espresso) er tydelig, og bønnerne er af god
kvalitet. Når din kaffe er god, er din teknik med shakeren næste skridt. Prøv at
bruge en smule mindre is i shakeren, og ryst kraftigt og hurtigt i cirkulære
bevægelser, så berøringsfladen bliver så stor som muligt.
– Q: “drinken er for bitter efter min smag, hvad kan jeg gøre anderledes?”
A: Prøv at regulere opskriften en smule, ved f.eks. at tilføje en hel cl.
vaniljesirup eller en anelse mere kaffelikør. Derudover spiller kvaliteten af
kaffen igen en stor rolle, og velbrygget espresso bør ikke være bitter, men
smage friskt og kraftigt. Du kan evt. ændre indstillingerne på din
espressomaskine, hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten af dine
espressoshots.
– Q: “der er skum på min espresso martini, men den forsvinder hurtigt og
boblerne er store, hvad gør jeg galt?”
A: Hvis en espresso martini bliver shaket for langsomt vil kaffen stadig frigive
sine naturlige olier, men de dannede luftbobler bliver for store og bliver ikke
“sprængt” til mindre, tætte bobler. Når du har shaket din cocktail kraftigt, kan
du med fordel tage låget af shakeren, og “svinge” drinken en smule rundt for
at springe de største bobler, eller slå den let mod bordpladen.
– Q: “Jeg har ingen martiniglas, kan jeg bruge en anden type glas?”
A: Sagtens. Martiniglassets fordel er den store drikkeflade hvor skummet
elegant kan folde sig ud, men et smukt hvidvinsglas kan også gøre det.
Espresso martiniens opfinder, Dick Bradsell, har desuden videreudviklet på
sin opskrift, og kom i 1998 frem med en afart af sin kendte cocktail som blev
serveret i en medicinkop eller lavt, buttet glas, og fyldt med friske isterninger.
OM INGREDIENSERNE
– Belvedere vodka
Vodka er en klar, destilleret spiritus der primært består af ethanol og vand.
Traditionelt er vodka fremstillet af den destillerede væske fra fermenteret korn
af samme type som bruges til madvare. Dog er kartofler i nyere tid blevet
brugt af flere producenter som en supplement kornet.
Belvedere vodka blev skabt i 1993 og har fået sit navn efter det polske
præsidentpalads som er portrætteret på flasken. Vodkaen betragtes som en
af de mest luksuriøse i verden og har strenge produktionskrav der følges for
at leve op til navnet. Belvedere vodka er lavet på udelukkende polsk rug der
dyrkes på lokale gårde omkring destilleriet, og der må udelukkende bruges
polsk vand i produktionen. Derudover indeholder vodkaen ingen
tilsætningsstoffer, og er derfor et utroligt rent produkt der gør den ideel i en
cocktail som espresso martini med en dyb smagspalette.
– Borghetti Caffé espresso likør
Likører går flere hundrede år tilbage, og blev først brugt i 13. århundredes
urtemedicin i Italien. Likør produceres ved at lægge frugt, krydderier,
blomster, frø eller bark i blød i vand eller ethanol, men lagres ikke modsat
andet stærkere spiritus. Likør har typisk en lavere alkoholprocent end andet
spiritus, på omkring 15-30%, og nydes både rent og i cocktails.
Borghetti Caffé er baseret på en 150 år gammel opskrift, og lige siden været
Italiens bedst sælgende kaffelikør. Den skiller sig ud ved at være en af de
eneste kaffelikører, hvor der ikke er tilsat nogen former for kunstige
smagsstoffer, men hvor der udelukkende er brugt ægte kaffe lagt i blød i
ethanol, og tilsat sukker og vand. Det giver en ren, kompleks smag med
perfekt balance mellem bitterhed, sødme og dybde. Det afbalancerede
smagsudtryk gør også likøren til en populær drik for sig selv, hvor den f.eks.
kan serveres over is.
– Friskbrygget espresso
En grov oversættelse fra italiensk giver espresso navnet “kaffe under tryk”. En
espresso er nemlig en stærk, koncentreret kaffe hvor næsten kogende vand
presses igennem fint kværnede kaffebønner med et tryk på 9-10 bars. Det er
næsten 10 gange det atmosfæriske tryk! Det giver en intens og cremet
smagsoplevelse, hvor de naturlige olier i kaffen bliver trukket ud. Det er også
kombinationen af det høje tryk og kaffens naturlige olier der giver det lille, fine
skumlag på toppen af en velbrygget espresso, traditionelt kaldet “crema”. Den
moderne udgave af espresso fra 1940’erne hvor man bruger vand under tryk
kaldtes desuden oprindeligt “caffe crema”.
Espresso skal smage rent, friskt og dybt, men kan variere meget afhængigt af
typen af bønner og hvor mørkt de er ristet. Vigtigt er det dog, at der bruges
espressobønner og ikke den samme type kaffe som du ville bruge i
eksempelvis en stempelkande eller kaffemaskine. Den bedste måde at
vurdere om en espresso er god er ved at smage, dufte og se sig frem. Den
må ikke smage harskt eller skarpt, og cremaen skal glide roligt og langsomt
ud af bajonetten når den brygges.
– Vaniljesirup
Selvom kaffelikøren har masser sødme kræver en espresso martini alligevel
en smule sirup for at binde drinken det hele sammen. Vaniljesirup er utroligt
nemt at lave selv, og kan bruges til meget andet end espresso martini, f.eks.
desserter, dressinger, i smoothies eller på yogurt eller frugt.
2 dele sukker og 1 del vand koges forsigtigt op i en gryde med god plads.
sørg for at der ikke sætter sig sukkerkorn på siderne af gryden, da de ellers vil
krystallisere. Når siruppen koger er det vigtigt at røre indtil al sukkeret er
opløst og blandingen er helt klar. Tjek f.eks. ved at dyppe bagsiden af en
spiseske i gryden, og kig efter hele sukkerkorn. Sluk for varmen, og lad den
køle en smule af før du flækker en hel vaniljestang og tilføjer den til siruppen.
Når siruppen er kølet en smule yderligere kan den hældes på patentflaske
eller lufttæt beholder, og skal herefter trække så længe som muligt på køl – vi
lader vores stå i 7 dage. 2:1 forholdet mellem sukker og vand betyder, at
siruppen kan holde sig på køl i helt op til 6 måneder, men mon ikke den
forsvinder før det!
TIPS OG TRICKS
– Det ligger i navnet: en espresso martini skal laves med ægte espresso.
Hvis du ikke er den heldige ejer af en espressomaskine kan drinken
dog til nøds laves med en god, stærk kaffe af anden type. Her er det
dog vigtigt at bruge mørkt ristede bønner, helst 100% arabica, og
stadig brygge kaffen frisk lige før serveringen.
– For at opnå den silkebløde skum på toppen af din espresso martini, er
det helt afgørende at din shaking-teknik er i orden. Alle bartendere har
forskellige teknikker, så find én der passer til dig (og dine biceps!). Her
er dog alligevel et par tips til at få et lækkert resultat hver gang:
– Luk din shaker omhyggeligt, og hold fast med begge hænder;
den ene om shakerens samling på midten, og den anden på
toppen.
– Shake i ca. 30 sekunder uden at holde pause. Sørg for at hvert
shake er kraftigt nok til at du kan mærke isen ramme bund og
top af shakeren hver gang. På den måde får du masser af luft
og kølighed i din cocktail.
– Lad ikke din cocktail stå i shakeren med is i. En espresso
martini skal serveres med det samme for at undgå at den
udvander, og luften trækkes ud.
– En god cocktail er en cocktail i balance, og vi mener selvfølgelig selv at
vi har ramt det perfekte niveau mellem sødme og bitterhed i vores
opskrift. Når det er sagt har vi naturligvis alle forskellig smag, og hvis
du f.eks. gerne vil have din espresso martini en smule sødere er det
nemt at regulere i opskriften. Husk dog i det tilfælde også at regulere
de andre ingredienser, således at ratioen mellem kaffe og øvrige
ingredienser forbliver den samme – det er den der sikrer, at de naturlige
olier i kaffen aktiveres, og drinken får sin flotte skum.
– Som en bestseller på cocktailbarer verden over er espresso martinien
selvfølgelig blevet fortolket i alverdens afskygninger.
Prøv f.eks. at tilføje en teske karamel og et lille nip havsalt for en
ekstravagant salted caramel espresso martini. Hvis du ønsker en
cocktail med en mere gennemtrængende smag af spiritus kan den
relativt neutrale vodka skiftes ud med f.eks. en god mørk rom eller irsk
whiskey. Det giver drinken et noget andet udtryk, men er absolut et
forsøg værd!