– Hæld juice, sukkersirup og Angostura-rom i et highball glas
– Pil myntebladene af og læg ned i glasset
– Fyld glasset ca. halvt op med knust is
– Hæld 5cl danskvand ned i
– Rør grundigt sammen med en barske
– Fyld resten af glasset helt op med knust is
– Pynt med en lille buket mynte og evt en skive frisk eller dehydreret lime
– Husk sugerør
Hvis du serverer Mojito til sommerdrinks eller velkomstcocktail, så kan du tilføje 2-4 jordbær eller 10 hindbær, når du mixer Mojitoen med is.
Så har du nemt en Strawberry Mojito eller Raspberry Mojito.
Der er også mange, der spørger efter mojito i bowle. Det kan lyde både sjovt og lækkert at lave mojito som punch, men vi anbefaler det desværre ikke, da bladene hurtigt bliver kedelige og brune ned i drinken, hvis den står for længe.
Prøv istedet hellere med en Caipirinha, der laves på cachaca og minder meget om Mojitoen i smag.
En bedre idé er at bruge den samme Mojito-opskrift og lave hele drinken serveret i en kande istedet.
Multiplicér opskriften med 6x og brug evt. isterninger blandet med knust is, så det holder længere.
Smagsmæssigt er mojitoen ikke en cocktail der skiller sig ud i alle mulige mystiske retninger.
Til gengæld er den frisk, let syrlig og blandt de mest læskende cocktails man overhovedet kan lave til sin fest.
Den leverer et simpel og elegant frisk touch med smagen af den lette sommerlige mynte og kombineret med perlende frisk danskvand, har du svaret på, hvorfor mojitoen er verdens mest populære cocktail.
I sin basis, er en Mojito faktisk bare en lemonade med mynte og rom. Almindelig lemonade består af frisk citron eller limejuice blandet med sukker og danskvand. Det er i realiteten basen for størstedelen af alle drinks der indeholder danskvand, sukker og lime/lemon.
Samme gælder ved fx Tom Collins, der består af Danskvand, Citron juice, Sukkersirup & Gin istedetfor rom.
En klassisk daiquiri er faktisk bare en mojito uden Danskvand og Mynte, serveret i et cocktailglas.
Essensen er, at har du en balanceret base af sødme og syrlighed, kan du faktisk blande næsten alle typer spiritus og ingredienser sammen for at eksperimentere med lækre opskrifter herfra.
Sådan ser vores mojito ud, når vi serverer den til Cocktail Parties
Mynten til en mojito er noget af det vigtigste. Der findes flere forskellige slags mynte, og det er ikke ligemeget, hvilken en du vælger.
Mynte kommer fra familien Lamiaceae som også er kendt under navnet dødnelde.
Den mynte, som de fleste kender smager af pebermynte og fåes i potte.
Det er dog ikke dén mynte man skal bruge for at lave en god mojito.
Den bedste mynte til formålet, er Mentha Spicata. For at simplificere forskellen smagsmæssigt, kan du sammenligne smagen på Stimorol tyggegummis pebermynte “Fresh Mint” med Mentha Spicata, der tilsvarende svarer til “Spearmint” og er mindre stærk i smagen.
Typen af sukker man bruger, kan måske dele vandende hos mange bartendere.
Hos Cocktaiils foretrækker vi at lave hjemmelavet gomme/sukkersirup på hvid dansukker.
Mange originale opskrifter kalder dog på rørsukker, og det kan absolut også være lækkert – men det er en smagssag, som er op til folk selv at finde ud af.
Vi laver vores sukkersirup ved at blande 2 dele sukker/rørsukker sammen med 1 liter kogt vand.
Det er vigtigt, at man rører sukkeret særdeles grundigt sammen og sikrer, at krystallerne opløses i vandet, så siruppen bliver fuldstændig gennemsigtig.
Lime er en citrusfrugt gående under det latinske navn: Citrus x aurantifolia
Vores lime udvælges altid økologisk, når vi kan.
Vi får presset vores lime hos SlowJuice, der leverer friskpressede juices lavet på økologisk frugt og grøntsager.
Af limes til mojito udvælger vi oftest dem fra Brasilien. De har en frisk og blød skal og har ved modenhed mest juice i sig til at presse og lave flotte lime både af.
Når vi skærer lime anbefaler vi en skarp urtekniv med takker.
Det er vigtigt, at vælge en sparkling water, der er høj på mineraler og lav på kulsyre.
Derfor vælger vi Pellegrino fra Italien, der ofte ses på gode restauranter og er gastronomisk anerkendte verden over.
Hvis du skal lave mojito, kan du også vælge andre typer danskvand.
Men du kan også lege med det og prøve at toppe den med Champagne eller Ginger Beer for et frisk twist.
Hvis du skal lave mojito, er der ingen tvivl om, at god og ren is er noget af det vigtigste.
Den originale opskrift på mojito blev faktisk lavet med isterninger, men det er næsten alment kendt i dag, at man er skiftet over til knust is.
I får de bedste og billigste isterninger hos os. Vi leverer isterninger og knust is til jeres adresse til lave priser og levering i hele Storkøbenhavn.
Du kan også eksperimentere med at lave isterninger selv og fryse dem ned med et mynteblad inde i midten.
Vær dog opmærksom på at bruge kogt vand, så du får klare isterninger.
Mojitoen kan laves på mange forskellige måder, og der er ikke én måde, der er mere korrekt end en anden. Det vigtige er, at du prøver dig frem indtil du finder din egen favorit opskrift og rækkefølge ift. opbygning af ingredienser og sammensætning.
En klassisk og mere traditionel måde at lave Mojitoen på, er ved at skære en halv lime i 4 både og lægge i bunden af glasset.
Herefter hældes 5-6 baskeer rørsukker eller 3cl rørsukkersirup ned over limebådene.
Istedetfor kun at røre ingredienserne rundt med en barske, tager man en “muddler” der bruges til at mose limebådenes saft forsigtigt sammen med rørsukkeret, hvorefter mynten og den lyse rom hældes op og blandes med knust is og mynteblade.
Hvis du har tiden til det, er det et mindst ligeså godt alternativ, men bag en travl cocktailbar, hvor vi som oftest leverer catering med fri bar til gæsterne, er det vigtigt at kunne servere sine drinks hurtigt – især når det er den mest populære drink på kortet!
Opskriften på en lækker version giver vi dig her. Du skal bruge følgende:
Ligesom i den tidligere opskrift, skal alle ingredienserne bygges op direkte i glasset, men uden alkohol.
Efterlad ca. 3/4 dele af glasset tomt inden du rører alle ingredienserne rundt.
Først herefter topper du glasset med knust is igen og giver det en lille “top” med is, som mynten og sugerøret og evt andet garnish kan ligge pænt op ad.
Server så hurtigt som muligt efter for at holde drinken frisk og smagfuld.
Så lav en raspberry mojito med friske hindbær – til det skal du bruge:
Her skal du starte med at hælde alle ingredienserne sammen i glasset og fylde det halvt op med knust is.
Rør ingredienserne ekstra grundigt rundt og sørg for at mase hindbærerne grundigt så drinken får den flotte, røde og naturlige frugtfarve.
Først herefter topper du glasset med knust is igen og giver det en lille “top” med is, som mynten og sugerøret og evt andet garnish kan ligge pænt op ad.
Servér så hurtigt som muligt efter for at holde drinken frisk og smagfuld og pynt med mynte, hindbær og puddersukker på toppen som pynt.
Så lav en Passion Mojito med friske passionsfrugt – til det skal du bruge:
Her skal du starte med at hælde alle ingredienserne sammen i glasset og fylde det halvt op med knust is.
Rør ingredienserne ekstra grundigt rundt og sørg for at blande passion pure grundigt rundt, så drinken får den flotte og gule frugtfarve.
Først herefter topper du glasset med knust is igen og giver det en lille “top” med is, som mynten og sugerøret og evt andet garnish kan ligge pænt op ad.
Servér så hurtigt som muligt efter for at holde drinken frisk og smagfuld og pynt med mynte, en skive passionsfrugt og puddersukker på toppen som pynt.
De vigtigste ting udover de gode ingredienser er selvfølgelig udstyret. Derfor er det vigtigt at vælge solidt grej, når du laver drinks.
Glas: Highball
Barske
Isske
Muddler
Jigger (Bar term for målebæger)
Mojitoen kan naturligvis laves på andre romtyper end Angostura rom, som vi dog foretrækker.
Blandt de andre navne findes Plantation 3-star, Havana Club, Ron Mulata og Bacardi.
Hver type rom har forskellige karaktertræk. Havana Club har noter af lakrids og karamel. Bacardi og Ron Mulata er frisk og har mere syrlige noter.
Og Plantation 3-star har, ligesom Angostura rom, noter af kokos, ananas og tropiske frugter.
I sidste ende er det en smagssag om man er til den ene type rom eller den anden, når man laver mojito.
Derfor anbefaler vi dig at prøve dig frem og finde den sammensætning, som du selv synes er bedst, hvadend du bruger friske limeskiver i glasset, rørsukker, rørsukkersirup eller almindelig sukkersirup.
Mynte er en delikat sag og det er nemt at behandle den forkert.
Hvis mynte ikke bliver behandlet nænsomt og korrekt bliver myntebladene nemlig brune og slatne i det.
Derfor er der nogle små tricks man kan bruge for at få mynten til at holde længst muligt.
1. Hold mynten i den lufttætte pose de kommer i og lad den ligge i almindeligt køleskab
2. Er der ikke mulighed for at bruge køleskab, hvis du fx skal have mynten stående udenfor i baren eller lignende, så kan du lægge mynten i en bakke med et stykke serviet, der er gjort vådt med koldt vand og en smule is under (se illustration)
3. Alternativt, kan man lægge mynten med de buskede blade nedad i et glas med koldt vand – vær dog opmærksom på ikke at bruge for meget is, hvis du bruger isterninger eller knust is til at køle vandet ned, da for kraftig afkøling ligeledes kan have en ødelæggende effekt på myntebladenes friskhed – yes, det er ikke nemt!
Der findes ikke noget bedre end at møde op til en fest og få en frisklavet mojito serveret til solnedgang.
Mojitoen er frisk, nem at lave og fungerer som en rigtig crowd-pleaser. Smagen er læskende og fornærmer sjældent nogen.
Når man skal lave mere end én mojito er det dog vigtigt at man har gjort sig nogle tanker om forløbet, hvis det skal blive en success hos alle.
Fx. er det vigtigt at tage stilling til om alle gæsterne kommer på samme tid eller om de kommer dryssende over en times tid fx.
Hvis de ikke møder på nogenlunde samme tidspunkt, står du hurtigt med 20 mojitoer, der er blevet vandet til af den smeltede is og en mynte der er kedelig. En rigtig ærgerlig start.
Hvis du er så heldig, at have en kummefryser eller almindelig fryser med meget fryseplads, kan du fryse dine highball glas ned 30 minutter inden mojitoen skal laves.
På den måde får gæsterne en frisk og iskold drink i hånden, ved ankomst.
Hæld lime juice, sukkersirup, rom og danskvand op uden mynte i glassene. Mynten bliver nemlig brunlig i farven, hvis den står i glasset i mere end 5-10 minutter og allerede dér er den ikke ligeså frisk og lækker som, hvis man fik den med det samme.
Så snart gæsterne kommer, mangler der kun at blive hældt knust is og mynte sammen med resten af ingredienserne og den kan derfor laves noget hurtigere, hvis alt andet allerede ligger i glasset.
Når alle ingredienserne er hældt i, er der et lille bartendertrick vi altid bruger, når vi laver vores drinks og instruerer vores gæster, når vi afholder cocktailkurser.
Hemmeligheden ligger i, at hælde knust is helt op til kanten, så du får et lille “bjerg” af knust is på toppen.
Det gør, ligesom på billedet, at mojitoens pynt lægger sig pænt og overdådigt op ad sugerøret og ender derfor med at se meget mere pompøst ud.
How useful was this post?
Click on a star to rate it!
Average rating / 5. Vote count:
No votes so far! Be the first to rate this post.